Jolanda Linschooten - Scandinavië op z'n wildst

Scandinavië op z’n wildst

Op veler verzoek in herhaling

Spreker: Jolanda Linschooten

Samenvatting

Alles is te koop. Behalve tijd. Die moet je nemen. Daarom maakte beroepsavonturier Jolanda Linschooten eigenhandig haar traditionele houten ski’s, sneeuwschoenen en kano om er vervolgens wekenlang mee door de ruige Scandinavische natuur te trekken. Niets is mooier dan ‘op eigen houtje’ volledig in de Scandinavische wildernis ondergedompeld te zijn, los van alle beslommeringen.

De multimediapresentaties beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.15 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

Authentieke ski'sOp eigen houtjekampvuur, keteltjeScandinavische nachtenski's makenop eigen houtje 2, sneeuwletters zagenZelf gevlochten en geknoopt


Data, locaties en kaarten kopen: "Scandinavië op z'n wildst - Jolanda Linschooten"

DatumLocatieKaarten met € 4,00 vroegboekkorting tot 01-08-2017
vr. 5 januari 2018, 20.00 uurTheater De Vest, AlkmaarKaarten
do. 11 januari 2018, 20.00 uurSchouwburg Amphion, DoetinchemKaarten
vr. 12 januari 2018, 20.00 uurTheater De Bussel, OosterhoutKaarten
di. 16 januari 2018, 20.00 uurRabotheater de Meenthe, SteenwijkKaarten
za. 20 januari 2018, 20.00 uurTheater Aan de Slinger, HoutenKaarten
di. 30 januari 2018, 20.00 uurRijswijkse Schouwburg, RijswijkKaarten
Wilt u iemand een voorstelling kado doen? Bestel dan de speciale Mondiavisueel cadeaubon.

Reviews

Lieke Verrips

 

Prachtige foto’s en filmbeelden, die het verhaal op het juiste moment ondersteunen – op een heel persoonlijke manier. We zagen wat Jolanda heeft gezien, wat haar heeft geïnspireerd.


Gerard van der Kamp

 

We kenden de prachtige foto’s en mooie presentatie van Jolanda al, maar dit keer was het erg bijzonder. Allereerst het verhaal, het licht filosofische weer schitterend verklankt door haar prachtige stem. Nieuw waren de filmpjes. Mooi shot van haarzelf als zij gaat zwemmen en andere onderwatercamerawerk. Special de “eigen houtjes”!


Ria Keuter

 

Fantastische beelden van een overweldigend mooie omgeving, afgewisseld met de realiteit van hard werken om zulke tochten te kunnen maken!

Uitgebreide omschrijving

Op eigen houtje door de bush

Jolanda en Frank zagen boom doorNieuwsgierig maar toch ook met enige schroom, volg ik de Noor het donkere woud in. Dan stopt de man en wijst omhoog. Mijn blik kruipt langs de kaarsrechte stam omhoog en een rilling schiet door mijn lijf, want dit is onmiskenbaar het moment. Ik sta in een bos zoals Noorwegen er talloze kent, maar hier aan de voet van deze den is het alsof ik een nieuwe wereld betreed. Ik ben namelijk niet langer consument en juist dat geeft mij zo de zenuwen. De Noor reikt me de lange steel aan. Onwennig schuif ik de bijl heen en weer in mijn handen. Was dit werkelijk het plan? Nu is er geen weg meer terug en moet ik dat hele proces van schaven, schuren en wie weet wat nog meer wel aan gaan. Ik wil niets liever en tegelijk zou ik zo de eerste de beste skishop binnen willen rennen, een paar carbonlatten uit het rek rukken, afrekenen en de sneeuw in suizen – ik ben toch zeker buitenmens en geen timmervrouw? Want daar schuilt de angst: ik kan nog geen kerstboomstandaard in elkaar meppen. Maar Frank straalt, hij is zo zichtbaar opgetogen dat ik diep ademhaal en de bijl zonder verder nadenken onderin de boom hens.

Ski's schavenAlles is te koop. Voor twaalf uur besteld, betekent de volgende dag in huis. Handig als je – zoals ik – altijd tijd te kort komt. Maar soms heb ik er genoeg van. Wil ik me losrukken van dat eeuwige gebrek aan tijd. Bedenk ik expres dingen die veel tijd kosten. Die geduld vragen. Trage dingen die me dwingen tot een ander ritme.

Hutje Inger-MarieZo ontstond ons ultieme langzaam-aan-project ‘Op Eigen Houtje’. We wilden zoals altijd op eigen kracht door de bush zwerven maar dit keer zouden we daaraan voorafgaand de middelen waarmee we dat normaliter doen, niet gewoon van zolder trekken maar eerst zelf maken. Als een ode aan de slowmo. Om daarmee vervolgens onder te dompelen in de Scandinavische natuur. Waar je in sommige gebieden zo ver als de horizon geen menselijk ingrijpen ziet. Waar je overal in de bergen vrij mag gaan en staan waar je wilt. Waar we niet langer alles naar onze hand kunnen zetten. Waar alles van zo’n grote orde is dat WIJ ons moeten aanpassen om te overleven. Naar dat soort plekken heb ik een terugkerende heimwee.

Met de sneeuwschoenen

Schaven en schuren, vlechten en knopen

Alle uren schaven en schuren draag ik mee daarbuiten op die ski’s. Net als het vlechten en knopen van de bespanning van onze sneeuwschoenen. De keren dat ik onderdoor in plaats van bovenlangs vlocht. Dat ik weer zes stappen terug moest in het spanschema. Dat alles draag ik letterlijk mee.

Met de ski'sAl die extra tijd. Tijd die zich buiten onder de heldere sterrenhemel oneindig uitstrekt. Want rond die tent onder dat kraakheldere heelal ontstaat ineens weer zoveel tijd, als een soort vergezicht naar binnen.

KampvuurDat gaat vanzelf. Zomaar. Als een soort filosofie voor dummies: hier is geen ingewikkelde studie vereist maar slechts een helder heelal. Ineens begrijp ik het. Het gaat helemaal niet om tijd. Het gaat erom je leven zodanig te leven dat het de moeite waard is.

Data, locaties & kaarten