Jolanda Linschooten bij “KRO De Wandeling”

Van ultieme uitdaging naar overwinning

Jolanda Linschooten - De Wandeling KRO

Sander de Kramer wandelt met onze Mondiavisueel presentator Jolanda Linschooten. Als een van de weinige Nederlandse vrouwen doet zij deze maand mee aan de Marathon des Sables, een 6-daagse ultraloop van zo’n 250 kilometer rennen door de woestijn van Marokko. Deze tocht wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld met extreme temperaturen van 40 graden overdag en 5 graden ’s nachts.

Op de vlucht

Jolanda kende een turbulente jeugd waarbij ze onder het juk van haar ‘stiefvader’ moest leven. Hier wordt het eerste zaadje geplant voor alles wie ze nu is: outdoordier, trailrunner, ultraloopster en avonturier. Op de vlucht voor deze bepalende, manipulerende man, trekt de jonge Jolanda regelmatig naar buiten. Ze maakt eindeloze tochten in de buitenlucht en natuur waar ze zich vrijer en veiliger voelt dan thuis. “De natuur is altijd mijn schuilplek geweest.“

Ommekeer

Ze werkt jarenlang in het onderwijs maar altijd voelt ze die drang naar vrijheid. Als haar moeder op haar sterfbed de woorden uitspreekt, ‘was dit het nou? Ik had het allemaal zo anders willen doen’, maakt dat diepe indruk op Jolanda. Ze besluit dat zo’n teleurstelling in het leven haar niet zal overkomen. Ze zegt haar ‘veilige’ baan in het onderwijs op en besluit te gaan doen waar haar hart echt sneller van gaat kloppen: extreme tochten en trailruns waarbij ze haar grenzen opzoekt.

Confrontatie

Jolanda rende eerder 2000 kilometer in 48 dagen door de ruige natuur in Engeland en Schotland. Een tocht waarbij ze de confrontatie aanging met zichzelf en haar vergeten verleden waardoor ze uiteindelijk mentaal en fysiek alles overwon. Jolanda schreef hierover het boek “Niet de RACE maar de REIS” en geeft hierover ook op verschillende data een presentatie. Sander wandelt met haar door de Schoorlse duinen, wat ook haar trainingsgebied is.

Bekijk de uitzending terug via Uitzending Gemist.

Deel op social media: