Jolanda Linschooten

Jolanda Linschooten

Jolanda Linschooten

Volg Jolanda online:

Facebook Facebook

Twitter Twitter

Google+ Google+

LinkedIn LinkedIn

Website: jolandalinschooten.nl

Bekijk de shows van Jolanda
Jolanda Linschooten is fotograaf, filmmaker, auteur, avonturier, ultraloper en multimediapresentator.

Biografie

Jolanda Linschooten is fotograaf, filmmaker, auteur, avonturier, ultraloopster en multimediapresentator. Sinds 2000 leeft ze van haar avonturen, reportages en expedities. Zo trok zij op eigen kracht dwars door Alaska (per mountainbike, te voet en per kano van noord naar zuid); met husky Herschel op ski’s door Noord-Canada, kamperend bij temperaturen rond -45 graden Celsius; samen met haar man Frank van Zwol bevoer zij diverse grote rivieren in Alaska en Canada (zoals Tatshenshini-Alsek, Yukon, South Nahanni), ook werd zij Nederlands eerste vrouw die op ski’s de Groenlandse ijskap overstak. Jolanda heeft een grote voorliefde voor de Scandinavische natuur en is daar al vele jaren in alle seizoenen actief; haar allereerste bergwandelgids betrof Noorwegen en inmiddels spreekt ze zowel Noors als Zweeds.

Jolanda schrijft en fotografeert voor diverse tijdschriften, waaronder National Geographic (Traveler). Ze publiceerde een indrukwekkende reeks bergwandelgidsen, een kanogids en meerdere literaire reisboeken, waarmee ze diverse nominaties won (beste reisboek van het jaar /beste reisverhaal van het jaar). In november 2018 verscheen een nieuw boek bij Luijtingh Sijthoff: ‘Licht’.

Naast haar avonturen is ze actief als trailloper van ultralange afstanden. Zo nam Jolanda driemaal deel aan de Marathon des Sables, waarbij ze in 2010 tweede werd. Ook won ze de Trail des Ducs de Savoie (Ultra-Trail du Mont-Blanc) en werd ze in 2011 Nederlands Kampioen op de 100 kilometer. Tijdens de vijf Mondiavisueel seizoenen tot nu toe veroverde Jolanda het publiek met haar indringende multimediapresentaties ‘Yukon Goldrush’ (2014),’Niet de race maar de reis’ (2015),‘Hotspot IJsland’ (2016), ‘Scandinavië op z’n wildst’ (2017 en 2018) en ‘Geheimen van de poolnacht (2019).

Waarom aangesloten bij  Mondiavisueel?

“Mondiavisueel vult een gapend gat in onze markt..!”

Theaters en filmfestivals zijn populair, maar rondom lezingen hangt nog altijd een merkwaardig misverstand. Toch is de tijd van ‘saaie praatjes bij onscherpe plaatjes’ definitief voorbij. Live multimedia theatershows bieden eigenlijk het beste van film én theater: professioneel gemonteerd beeld en geluid, gecombineerd met een live-performance. Zeg maar foto-film, met een persoonlijke touch.

Regelmatig hoor ik na afloop van mijn theatershows een verzuchting in de trant van: “Oh, als ik geweten had dat het zó mooi was… dan had ik de hele straat wel mee gevraagd!” Met enige verbazing en een lichte jaloezie heb ik altijd naar de overvolle lezingenprogramma’s van onze buurlanden gekeken: het kán dus wel!

Het initiatief van Mondiavisueel vult niet alleen een gapend gat in onze markt, het breekt ook een lans voor kwalitatieve toplezingen. Want de kracht van een live multimedia theatershow zit ‘m in de perfecte balans tussen intrigerend beeld, imponerend geluid én een inspirerend verhaal. Professioneel én persoonlijk.

Multimedia theatershows van Jolanda Linschooten

Van kust naar kust²

Seizoen 2019-2020.
Spreker: Jolanda Linschooten
Van de zuid- naar de noordkust door Groot-Brittannië en van de Atlantische tot de Mediterrane kust door de Pyreneeën over de Haute Route Pyrénée. Van kust naar kust in het kwadraat. Trailrunnend meer dan een marathon per dag, solo en met minimale bagage. Geen supportcrew, stopwatch of massagetafel maar onderweg bivakkeren. Natuur als inspiratiebron i.p.v. racedecor. Start en finish zijn slechts bakens die het onderweg zijn markeren. Niet zo snel maar zo mooi mogelijk van zuid naar noord en van west naar oost. Voor Jolanda Linschooten is balans met de natuur en met jezelf de sleutel tot succes bij ultieme prestaties. Een universeel avontuur over kleine stappen naar een groot doel.

Meer informatie over de show


Geheimen van de poolnacht

Geheimen van de poolnacht

Seizoen 2018-2019.
Spreker: Jolanda Linschooten
Jolanda Linschooten neemt je mee op haar avontuurlijke zoektocht naar de oorsprong van het mysterieuze noorderlicht. Op aanwijzing van een excentrieke professor trekt zij in haar eentje op ski’s over de diepgevroren Noorse Finnmark en kampeert bij Rendiersámi. Op meeslepende wijze vertelt zij over licht, land én mensen, die haar laten delen in de geheimen van de poolnacht.

Meer informatie over de show


Scandinavië op z'n wildst

Scandinavië op z’n wildst

Seizoen 2016-2017 en 2017-2018 (reprise).
Spreker: Jolanda Linschooten
Scandinavisch avontuur met door Jolanda zelf uit een boomstam gemaakte ski’s, sneeuwschoenen en kano.

Meer informatie over de show


Hotspot IJsland

Hotspot IJsland

Seizoen 2015-2016.
Spreker: Jolanda Linschooten
IJsland is een land vol uitersten. Besneeuwde bergen, ijzige gletsjers, kokende poelen, gloeiende lavastromen en mysterieus noorderlicht. Jolanda doorkruiste IJsland te voet voor o.a. National Geographic.

Meer informatie over de show


Niet de RACE maar de REIS

Niet de RACE maar de REIS

Seizoen 2014-2015.
Spreker: Jolanda Linschooten
Jolanda vertelt hoe ze zichzelf tegenkwam en hervond tijdens haar lange trailrun dwars door Engeland, Wales en Schotland. Zes weken lang rennen en avontuur met een rugzakje van acht kilo, helemaal in haar eentje, in een mini-tentje slapen, door weer en wind.

Meer informatie over de show


Yukon Goldrush

Yukon Goldrush

Seizoen 2014-2015.
Spreker: Jolanda Linschooten
Tijdens een tocht van 60 dagen door de Canadese wildernis, volgt Jolanda met echtgenoot Frank en husky Herschel het spoor van de goudzoekers uit 1898. 400 km te voet en 900 km per kano over de Yukon River. Een verhaal over wanhoop en geluk.

Meer informatie over de show


Blijf op de hoogte van Mondiavisueel

Meld u gratis aan voor de nieuwsbrief van Mondiavisueel en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.