Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

China - Chris Stenger

China: Supermacht of… reus op lemen voeten?

Spreker: Chris Stenger

Samenvatting

China, een land van superlatieven en tegenstrijdigheden… een fascinerend land waar we weinig van begrijpen en eigenlijk wat bang voor zijn… China is een land dat met één been in 6000 jaar geschiedenis staat maar met het andere been de moderne wereld binnen snelt… Maar liefst 1,3 miljard mensen die allemaal vooruit willen in een communistisch land dat kapitalistischer is dan welk westers land ook… Duizelingwekkende economische groei, met milieuvernietiging als prijs. In zijn ‘live’ multimediapresentatie, op een 7,5 meter breed scherm, neemt Chris Stenger u mee naar China en geeft hij antwoord op de actuele vraag “Is China een supermacht of… een reus op lemen voeten?”


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

China: Supermacht of… reus op lemen voeten? China: Supermacht of… reus op lemen voeten? Reuzenpanda; Giant Panda; Ailuropoda melanoleuca Rijstvelden; Rice fields China: Supermacht of… reus op lemen voeten?

Reviews

A.J. Han Blankert

 

Verfrissend nieuw met een persoonlijke begeleiding van de maker. Goede presentatie en stem. Presentator is vrij in beweging en komt goed over.


R. Elkhuizen

 

Maar een woord voor: professioneel. Goede spreker en de ervaring straalde er vanaf!


Anneke van Ruyven

 

Ik vind dit een unieke vorm van presenteren. Een combinatie van AV met een persoonlijk verhaal. De presentator heeft een prettige stem met een goed verhaal. Ik heb me niet verveeld. Boeiend van begin tot eind.


Lees alle reviews over “China” van Chris Stenger

Uitgebreide omschrijving

Inleiding

ChinaChina, een land van superlatieven en tegenstrijdigheden; een fascinerend land waar we weinig van begrijpen en eigenlijk wat bang voor zijn. Een land dat met één been in 6000 jaar geschiedenis staat, maar met het andere been de moderne wereld binnen snelt. Waar 1,3 miljard mensen wonen die vooruit willen in een communistisch land dat kapitalistischer is dan welk westers land ook. Een duizelingwekkende economische groei, met milieuvernietiging als keerzijde.

Mao en zijn Rode Boekje

Mao ZedongWat weten we in het westen eigenlijk van China? Wat wist ik van China toen ik er voor het eerst kwam? Vroeger, toen ik student was, had ik een grote poster van Mao Zedong op mijn kamer hangen. Niet dat ik hem zo toegenegen was, maar de poster was interessant in z’n volstrekte absurditeit. Mao stond afgebeeld als grote roerganger op de voorplecht van een boot omringd door stralende kinderen met geweren. De revolutie onder leiding van Mao was bij de jeugd in goede handen, leek de poster te zeggen. Pure propaganda. Wie kon er nu geïnspireerd worden door deze onzin? Met vrienden praatte ik over het gele gevaar, want de Korea-oorlog lag nog vers in het geheugen. We maakten grapjes over Mao met z’n rode boekje en z’n culturele revolutie, die toen haar hoogtepunt beleefde. Ook wist ik vaag iets van Confucius met z’n leefregels. Maar veel verder ging mijn kennis niet. Erg belangrijk vond ik het ook niet. China lag ver weg en had weinig te betekenen in een wereld die gedomineerd werd door de westerse mogendheden.

Supermacht of…?

Koolzaad plateau van TibetHoe veranderde dat alles in de laatste decennia van de vorige eeuw. Na de dood van de grote roerganger in 1976 werd de propagandistische onzin grotendeels overboord gezet en vervangen door een pragmatisch beleid, werden de betrekkingen met het westen verbeterd en onderging China een ongekende verandering en economische groei. Groeipercentages met dubbele cijfers waren normaal. In 2013 werd Japan gepasseerd op de ranglijst van grootste economieën ter wereld en zelfs de USA zal waarschijnlijk vóór het jaar 2030 ingehaald worden. In de westerse wereld hebben we met verbijstering en ongeloof staan kijken naar wat daar in het oosten gebeurde. De media stonden bol van het fenomeen China en z’n vermeende opkomst als supermacht. Maar is dat allemaal waar? Begrijpen we werkelijk wat er in China gebeurt? Gevreesd kan worden van niet, want ondanks de huidige openheid is China nog steeds moeilijk te doorgronden en lastig te bereizen. De culturele verschillen met het westen zijn groot en er bestaat een enorme taalbarrière; vrijwel niemand in China spreekt een buitenlandse taal en het Chinese karakterschrift is voor westerlingen volslagen abracadabra. Reizen in China is voor de meeste westerlingen dan ook beperkt tot georganiseerde groepsreizen die de toeristische hoogtepunten in een standaardprogramma afwerken.

Het raadsel China


Boedhistische monnikToen ik in 2007 voor het eerst in China kwam stond ik vaak letterlijk met m’n mond vol tanden. Op dat moment bestond mijn beeld van dat land uit een mengsel van eerdergenoemde maar inmiddels verouderde jeugdbeelden, aangevuld met een verzameling moderne stereotypen die krant en tv over ons hadden uitgestort. Nu, vele bezoeken later, met reizen naar alle delen van China en dankzij de hulp van mijn Chinese echtgenote is dat beeld veranderd.

Boer in GuangxiSommige stereotypen zijn bevestigd, andere bleken onzin of te berusten op westerse zelfingenomenheid. Langzaam begin ik sommige dingen te begrijpen of kan ik ze duiden, andere zaken zullen wel altijd een raadsel blijven voor een westerling omdat ze zo sterk verbonden zijn met opvoeding en cultuur. Ik daag u uit om samen met mij het raadsel China te ontsluieren tijdens mijn multimediapresentatie.

Rijke geschiedenis

China is een land met een buitengewoon rijke geschiedenis die meer dan 5000 jaar terug gaat. Om maar meteen met een stereotiep in huis te vallen: toen wij hier in Nederland nog rondrenden in berenvellen, bouwden de Chinezen al steden en waterwegen. Veel grote uitvindingen, zoals het buskruit en de boekdrukkunst, werden in China gedaan. Jazeker, het zijn stereotypen, maar ze berusten wel op waarheid. Veel sporen van China’s rijke geschiedenis zijn in de loop der eeuwen helaas verloren gegaan. De bezetting en plundering door westerse mogendheden in de 19e eeuw en vooral Mao’s culturele revolutie in de 60-er jaren van de vorige eeuw hebben enorme schade aangericht aan China’s erfgoed. Er is echter nog heel veel over om van te genieten.

Culturele diversiteit

Rijstvelden YunnanChina is een groot land met een enorme verscheidenheid aan culturen, mensen en landschappen. Een provincie als Binnen-Mongolië in het noorden is totaal anders dan bijvoorbeeld Yunnan in het zuiden. De megasteden in het oosten verschillen als dag en nacht van de eindeloze woestijnen in het westen.

Supermacht of… reus op lemen voeten?


Terracotta legerIn het eerste deel van mijn presentatie neem ik u mee op reis door de fascinerende geschiedenis van China. Toeristische trekpleisters als het wereldberoemde Terracotta leger dat keizer Qin in de 3e eeuw voor Christus liet aanleggen en de Chinese muur en de verboden stad in Beijing zullen uiteraard voorbij komen, maar ook minder bekende bezienswaardigheden zoals het prachtige huis van Zhu in het zuiden van Yunnan.

Chinese muurIn het tweede deel van mijn presentatie neem ik u mee op reis door het huidige China. Met eigen ogen zult u de enorme diversiteit van dat land zien. We bezoeken de gigantische steden in het oosten met alle pracht en praal en enorme wolkenkrabbers, maar we reizen ook over het traditionele platteland van China – straatarm maar ontroerend gastvrij – waar ogenschijnlijk niet zo heel veel is veranderd in de afgelopen eeuw. We bezoeken de eeuwenoude rijstterrassen en de regenwouden in het zuiden, we reizen over de hoogvlakte van Tibet en zien feeërieke landschappen die alle kleuren van de regenboog lijken te hebben.

Plateau van TibetOok laat ik u meegenieten van een aantal persoonlijke en soms hilarische belevenissen op het gebied van culturele verschillen tussen China en het westen. U gaat kennismaken met een fascinerend land dat een enorme vooruitgang heeft geboekt in de afgelopen decennia, een land dat de status van ontwikkelingsland ver voorbij is en dat in niets meer lijkt op het land waar mijn echtgenote ooit opgroeide, maar ook een land waar nog heel veel problemen liggen te wachten op een oplossing… De vraag die u mag beantwoorden na afloop van de multimediapresentatie luidt: China, supermacht of… reus op lemen voeten?

Offerte aanvragen