Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

De roep van de orka

Spreker: Melvin Redeker

Samenvatting

De roep van de orka is onweerstaanbaar voor avonturier Melvin Redeker. Ga mee op reis onder de golven, door de laatste wildernis van onze blauwe planeet. Melvin verstopt zich op de zeebodem, daar waar orka’s jagen op zeehonden. Op zoek naar de mysteries van de oceaan, ontmoet hij haaien, nieuwsgierige bultruggen en zachtaardige killer whales.

De multimedia theatershow begint om 20.00 uur en is rond 22.15 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Reviews

G.J. Witteveen

De verwachting die ik had is ver overtroffen, een geweldige prestatie, zeker voor herhaling vatbaar. Heel leuke bewoording, echt hoe hij het heeft meegemaakt.


Groenenberg

Heel mooie beelden en goed toegelicht, het onderwerp is mij als duiker bekend en daarom heb ik er erg van genoten. Mooie verhaal lijn!


Conny Smits

Het was mooi en indrukwekkend. Indrukwekkende en vrolijke presentatie nav alle eigen ervaringen.


Sanne De koning

Het was fantastisch om te zien, echt genoten. Spreker was enthousiast en grappig. Theater goed bereikbaar en parkeerplek perfect.


Arnold Heemskerk

Fantastische beelden en een pakkend verhaal. Op een hele leuke manier verteld.


M.M.J. van den Berg

Geweldig om te zien hoe mooi het er onder water uit ziet en hoe de orka’s samenwerken. Spreker had mooie verhalen en ik heb respect voor zijn durf. Prettig dat er in de pauze al een drankje klaar staat en de jongelui van de garderobe waren ook razend snel.


R. Rosier

Leuk dat fragmenten uit de film worden afgewisseld met verhalen van de maker. Goede zaal, goed theater, goed beeld, goed geluid.


Slee

De unieke prachtige filmbeelden en foto’s vormen, in combinatie met de goede muziekkeuze, een professionele multimediapresentatie die mij van begin tot eind heeft weten te boeien. Knap om zo’n relatief eenvoudig verhaal zo beeldend en boeiend te kunnen vertellen!


Peter Kers

Een prachtige presentatie over een prachtige, maar kwetsbare, natuur. Melvin en Fiona kunnen het verhaal heel levendig overbrengen. Leuk kleinschalig theater, waar je prima van de show en een drankje kunt genieten.


Nicole Weijers

Prachtige beelden, goede verteller, onbekend aandachtsgebied. Vlot en met humor.


Petrus Koetsier

Mooie beelden. Enthousiaste spreker. Vol passie wist hij boeiend over zijn belevingen te vertellen. Rij 4 is een mooie rij voor minder validen. ik zit daar graag met mijn moeder. Lastig is dat de foyer vrij klein is.


Yvonne Poot

Ik vond het een fijne spreker en prachtige beelden weer veel bijgeleerd Wist niet dat er voor de kust van Middelburg zoveel moois op de zeebodem te zien is en ik hoop ook dat dit beschermde kust is of anders wordt. Goed verhaal, prettige stem om naar te luisteren, blijft boeien. Theater heeft goede bereikbaarheid met betaalbare parkeergelegenheid. Zaal is top, lekkere stoelen van alle plekken goed zicht.


Uitgebreide omschrijving

De jacht is aan

Een grote groep zilveren schichten, dicht opeen gepakt, schiet onder mij door. Vanuit de diepte zwemt een kolossale walvis met opengesperde bek recht op me af. Vlak naast me komt het prachtige beest abrupt tot stilstand. De keelgroeven van deze schrokop staan open als een harmonica. We liggen oog in oog als het dier met een paar grote slokbewegingen de vis doorslikt.
Vierhonderd kilometer boven de poolcirkel vindt jaarlijks een van de grootste natuurspektakels plaats uit onze oceanen: honderden giganten komen samen om te jagen op haring die overwintert in de fjorden tussen de besneeuwde bergpieken van Arctisch Noorwegen. Het is een bijeenkomst van vraatzuchtige orka’s en bultruggen. Gefascineerd door dit natuurfenomeen ga ik samen met mijn vrouw Fiona in onze expeditieboot op onderzoek uit.

Tocht door besneeuwd Lapland

Sneeuw stuift over de weg. Achter onze auto hangt onze oranje RIB-boot op een trailer. We trekken naar het hoge noorden, een tocht van ruim 3000 kilometer dwars door het besneeuwde Lapland. Over spiegelgladde wegen van sneeuw en ijs. Slapen doen we in de daktent, soms bij -25 graden. De Lappen kijken vreemd op als ze bij de poolcirkel onze boot langs zien rollen: ‘Mooie boot! Maar de lente is nog ver weg!” Motorproblemen in deze wildernis, zonder een garage in de buurt, stellen ons voor een grote uitdaging. Is de expeditie voor de start al ten einde?

Zang van jagende reuzen

Met onze boot de onstuimige oceaan op, ruigheid in zijn puurste vorm. De zee is onvoorspelbaar en het weer en de wind heeft in ieder fjord haar eigen wil. Soms dwingt ze ons tot omkeren. Tijdens de winterse ontdekkingstocht in de poolnacht verwonderen we ons bij verstilde sneeuwlandschappen, sprookjesachtige riffen en het noorderlicht. Als ik me behoedzaam in het ijskoude water laat glijden, betreed ik een mysterieuze wereld waar de zang klinkt van jagende reuzen.

Brutale zeehonden

Onderwater ben ik gewichtsloos. Ik zweef boven de zeebodem. Dan voel ik een ruk aan mijn duikvin. Als ik achterom kijk zie ik een paar grote aandoenlijke ogen, een lief snoetje met grote snorharen. Ik word achtervolgd door zeehonden!

Waar orka’s jagen

Ieder jaar trekken orka’s vanuit de Atlantische oceaan de Noordzee in.  Ze schuimen de kust af op zoek naar een maaltje zeehond. Of ze volgen boten die op makreel  vissen. Over deze orka’s is maar weinig bekend. Waar zijn ze in andere delen van het jaar en wat eten ze dan? Wil je een kijkje nemen in hun wereld, dan zul je het water in moeten.
Na vijf jaar voorbereiding is het zover. Fiona roept tegen me: “Melvin, ga het water in!”. Ik zit in mijn duikuitrusting klaar op de rand van de boot en zie een rugvin van één meter tachtig door de golven scheren. “Bekijk het maar” denk ik, terwijl het zweet onder mijn oksels vandaan gutst. We besluiten om het anders aan te pakken. Fiona dropt me in het water. Ik verstop me op de zeebodem, daar waar de orka’s jagen op zeehonden.  Ik staar in een muur van blauwgroen zeewater. Het wachten duurt lang. Dan zie ik schimmen op me afkomen. De silhouetten worden snel groter en ik herken hun zwart-witte tekening. Orka’s!

Offerte aanvragen