De roep van de orka

Spreker: Melvin Redeker

Samenvatting

De roep van de orka is onweerstaanbaar voor avonturier Melvin Redeker. Ga mee op reis onder de golven, door de laatste wildernis van onze blauwe planeet. Melvin verstopt zich op de zeebodem, daar waar orka’s jagen op zeehonden. Op zoek naar de mysteries van de oceaan, ontmoet hij haaien, nieuwsgierige bultruggen en zachtaardige killer whales.

De multimedia theatershows beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.15 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Data, locaties en kaarten kopen: “De roep van de orka – Melvin Redeker”


wo. 3 april 2019, 20.00 uur
Theater De Bussel, Oosterhout
Kaarten
Kaarten met vouchercode


ma. 8 april 2019, 20.00 uur
Rabotheater de Meenthe, Steenwijk
Kaarten
Kaarten met vouchercode


wo. 10 april 2019, 20.00 uur
Theater Aan de Slinger, Houten
Kaarten
Kaarten met vouchercode


do. 11 april 2019, 20.00 uur
Schouwburg Amphion, Doetinchem
Kaarten
Kaarten met vouchercode


ma. 15 april 2019, 20.00 uur
Rijswijkse Schouwburg, Rijswijk
Kaarten
Kaarten met vouchercode


di. 16 april 2019, 20.00 uur
Theater De Vest, Alkmaar
Kaarten
Kaarten met vouchercode


vr. 10 mei 2019, 20.00 uur
(extra voorstelling)
Theater Aan de Slinger, Houten
Kaarten
Kaarten met vouchercode

Wilt u iemand een voorstelling kado doen? Bestel dan de speciale Mondiavisueel cadeaubon.

Uitgebreide omschrijving

De jacht is aan

Een grote groep zilveren schichten, dicht opeen gepakt, schiet onder mij door. Vanuit de diepte zwemt een kolossale walvis met opengesperde bek recht op me af. Vlak naast me komt het prachtige beest abrupt tot stilstand. De keelgroeven van deze schrokop staan open als een harmonica. We liggen oog in oog als het dier met een paar grote slokbewegingen de vis doorslikt.
Vierhonderd kilometer boven de poolcirkel vindt jaarlijks een van de grootste natuurspektakels plaats uit onze oceanen: honderden giganten komen samen om te jagen op haring die overwintert in de fjorden tussen de besneeuwde bergpieken van Arctisch Noorwegen. Het is een bijeenkomst van vraatzuchtige orka’s en bultruggen. Gefascineerd door dit natuurfenomeen ga ik samen met mijn vrouw Fiona in onze expeditieboot op onderzoek uit.

Tocht door besneeuwd Lapland

Sneeuw stuift over de weg. Achter onze auto hangt onze oranje RIB-boot op een trailer. We trekken naar het hoge noorden, een tocht van ruim 3000 kilometer dwars door het besneeuwde Lapland. Over spiegelgladde wegen van sneeuw en ijs. Slapen doen we in de daktent, soms bij -25 graden. De Lappen kijken vreemd op als ze bij de poolcirkel onze boot langs zien rollen: ‘Mooie boot! Maar de lente is nog ver weg!” Motorproblemen in deze wildernis, zonder een garage in de buurt, stellen ons voor een grote uitdaging. Is de expeditie voor de start al ten einde?

Zang van jagende reuzen

Met onze boot de onstuimige oceaan op, ruigheid in zijn puurste vorm. De zee is onvoorspelbaar en het weer en de wind heeft in ieder fjord haar eigen wil. Soms dwingt ze ons tot omkeren. Tijdens de winterse ontdekkingstocht in de poolnacht verwonderen we ons bij verstilde sneeuwlandschappen, sprookjesachtige riffen en het noorderlicht. Als ik me behoedzaam in het ijskoude water laat glijden, betreed ik een mysterieuze wereld waar de zang klinkt van jagende reuzen.

Brutale zeehonden

Onderwater ben ik gewichtsloos. Ik zweef boven de zeebodem. Dan voel ik een ruk aan mijn duikvin. Als ik achterom kijk zie ik een paar grote aandoenlijke ogen, een lief snoetje met grote snorharen. Ik word achtervolgd door zeehonden!

Waar orka’s jagen

Ieder jaar trekken orka’s vanuit de Atlantische oceaan de Noordzee in.  Ze schuimen de kust af op zoek naar een maaltje zeehond. Of ze volgen boten die op makreel  vissen. Over deze orka’s is maar weinig bekend. Waar zijn ze in andere delen van het jaar en wat eten ze dan? Wil je een kijkje nemen in hun wereld, dan zul je het water in moeten.
Na vijf jaar voorbereiding is het zover. Fiona roept tegen me: “Melvin, ga het water in!”. Ik zit in mijn duikuitrusting klaar op de rand van de boot en zie een rugvin van één meter tachtig door de golven scheren. “Bekijk het maar” denk ik, terwijl het zweet onder mijn oksels vandaan gutst. We besluiten om het anders aan te pakken. Fiona dropt me in het water. Ik verstop me op de zeebodem, daar waar de orka’s jagen op zeehonden.  Ik staar in een muur van blauwgroen zeewater. Het wachten duurt lang. Dan zie ik schimmen op me afkomen. De silhouetten worden snel groter en ik herken hun zwart-witte tekening. Orka’s!

Data, locaties & kaarten