Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

Himalaya & Nepal

Himalaya & Nepal

Spreker: Robert Eckhardt

Samenvatting

Meer dan 40 jaar geleden was Robert Eckhardt het jongste lid van de Nederlandse Himalaya Expeditie 1972. Hij beklom toen zijn eerste zesduizender en was voor de rest van zijn leven verknocht aan de Himalaya. Vele malen kwam hij er terug. In 1995 stond hij na een solobeklimming als eerste Nederlander op de Ama Dablam (6856 m), een berg die door velen als de ‘mooiste op aarde’ beschouwd wordt. Op zijn tochten door Nepal ontdekte Robert dat de Himalaya meer is dan alleen bergen; het is ook een gebied waar mensen leven. Langzamerhand werd hij gegrepen door een wereld waaraan hij niet meer kon ontsnappen. Telkens wanneer hij terugkeert naar Nepal gaat hij naar streken waar hij het oorspronkelijke van weleer nog kan vinden. In zijn ‘live’ multimediapresentatie, op een 7,5 meter breed scherm, neemt Robert Eckhardt het publiek mee langs ‘de dakrand van de wereld’ en maakt hij hen deelgenoot van andere culturen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

Himalaya en Nepal show foto 05 Bigu Gompa, op weg naar de Rolwaling. Dhaulagiri II Moesson Saribung (6328 m)

Reviews

Cor Bels

 

Prachtige beelden, begeleid door mooie muziek en een persoonlijk woord van de maker. Mooi om te ervaren hoe bevlogen hij is van Nepal.

Wilmie Jacobs

 

De voorstelling heeft me van de start tot het eind geboeid; ontzettend mooie beelden met een duidelijk verhaal. Heel goed merkbaar dat hij dit zelf meegemaakt heeft.

Jaap de Koning

 

Fraaie beelden. De afwisseling van de foto’s, bewegende beelden en de spreker (Robert Eckhardt) zorgt er voor dat de presentatie zeer boeiend blijft. Robert Eckhardt geeft met prachtige beelden en gesproken woord weer hoezeer hij betrokken is met de Nepalese bevolking. Hij doet dit op een integere wijze. Zijn klimervaringen geven het een spannend accent.


Lees alle reviews over “Himalaya & Nepal” van Robert Eckhardt

Uitgebreide omschrijving

Inleiding

Himalaya & NepalToen ik werd geboren was de Mount Everest nog niet beklommen. Tijdens mijn jeugd werden alle grote toppen in de Himalaya veroverd en ik verslond de expeditieverslagen daarover. Behalve alpinisten ging er in die jaren nog bijna geen mens naar Nepal – maar ik wilde er per se naartoe! Helaas kende ik niemand die daar geweest was. Dolf Noordijk was de enige persoon van wie ik wist dat hij een connectie had met Nepal. Als bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Alpen-Vereniging leek hij onbenaderbaar. Uiteindelijk trok ik de stoute schoenen aan en belde hem op. Hij vertelde aanstekelijk: “Wij gaan komend voorjaar naar Nepal. Als je wilt, mag je mee.” Al mijn spaargeld heb ik in die reis gestopt. En zo werd ik het jongste lid van de Nederlandse Himalaya-expeditie 1972. We konden ons rustig ‘expeditie’ noemen, want verder ging er toch niemand naar de Himalaya. Tijdens die tocht beklommen we de Parchamo, mijn eerste zesduizender. Pas jaren later realiseerde ik me hoe die eerste tocht in Nepal het verdere verloop van mijn leven bepaald heeft.

Meer dan alleen bergen

Himalaya & NepalOp mijn volgende tochten door Nepal ontdekte ik dat de Himalaya meer is dan alleen bergen; het is ook een plek waar mensen leven. Langzamerhand werd ik gegrepen door een wereld waaraan ik niet meer kon ontsnappen. Ik wilde de Himalaya-bewoners en hun cultuur leren kennen. Telkens wanneer ik terugkeer naar Nepal, ga ik naar streken waar ik het oorspronkelijke van weleer nog kan vinden en vastleggen in beelden die ik graag aan anderen laat zien.

Fotografie

Robert EckhardtOp mijn eerste expeditie gingen we naar de Rolwaling. In 2010 kwam ik daar terug. Ontroerend was de aankomst in het sherpadorpje Beding. Er was ogenschijnlijk niets veranderd sinds 1972. Ik vroeg me af ‘waarom ben ik hier weer?’ Nu weet ik dat ik getuige wil zijn van deze vergeten en bedreigde bergvolkeren die hun wortels hebben in een ver verleden. Een verleden dat samen met hen voorgoed zal verdwijnen als ik het niet vastleg. Daarom zijn mijn portretten van bergbewoners minstens zo belangrijk als klimfoto’s en berglandschappen. Ik fotografeer mensen van heel dichtbij; de geportretteerden hebben er kennelijk geen moeite mee. Hoe dichter je bij mensen wilt komen, hoe meer tijd je moet nemen om contact te leggen. Omdat ik de taal niet spreek, leg ik contact via onze vriend en sirdar Kumar Rai. Misschien is voor mij het maken van een portret wel het verlangen naar verbondenheid met die persoon.

Boeddhistische stupa’s

Himalaya & NepalMijn multimediapresentatie begint bij de stupa’s Svajanbunath en Bodnath op Vaisakha Puja, de gedenkdag van Boeddha’s geboorte tijdens volle maan in mei. Bovendien bereikte Boeddha de staat van verlichting in mei en stierf hij ook in mei. Tijdens volle maan op Vaisakha Puja lopen duizenden Nepalezen en Tibetanen urenlang kloksgewijs in eindeloze rijen om de enorme stupa van Bodnath heen. De spectaculaire opnamen zijn gemaakt bij zonsopgang, rond zonsondergang en tijdens volle maan.

Levende godin

Levende godinEen zeer bijzondere ervaring in de Kathmanduvallei was het maken van een portret van de Kumari van Patan, een van de drie levende godinnen in het Hindoeïsme. Twee dagen zijn we bezig geweest om contact te leggen met de sleutelbewaarders van haar tempel en met haar lerares. Een kippenvelmoment toen mijn vriend Kumar Rai en ik op audiëntie gingen. Als je voor haar staat, is zij geen gewoon meisje, maar een levende godin die door miljoenen Nepalezen wordt aanbeden. Een godin die, wanneer zij eens per jaar op een kar wordt rondgereden, een bijna angstaanjagende, euforische hysterie teweegbrengt. Ik voelde hoe ver ik, ondanks al mijn reizen, nog af sta van die ongrijpbare cultuur.

Beklimming van de Ama Dablam

Ama DablamDe Ama Dablam (6856 m) is de berg van m’n jeugd; in 1972 zag ik hem voor het eerst. Wat een schok – dat zóiets onwaarschijnlijk steils kon bestaan! De berg zag er angstaanjagend uit. De Ama Dablam leek onaantastbaar. Maar toch voelde ik toen al zijn onweerstaanbare aantrekkingskracht. De mooiste berg op aarde. Bijna zevenduizend meter hoog. We zeiden tegen elkaar: ‘Er zal wel nooit een Nederlander komen die hem beklimt!’ Het was dan ook een bijzonder gevoel toen ik – 23 jaar later – vanuit kamp 2 op 6000 meter hoogte begon aan de finale klim naar de top. Ik schreef in mijn dagboek: ‘Toen ik een paar dagen geleden de tent in het basiskamp dichtritste, wist ik dat ik die tent pas opnieuw zou openritsen als ik terugkwam van de top. Even dacht ik aan de mogelijkheid dat ik hem nooit meer zou opendoen.’ In 1995 stond ik als eerste Nederlander op de top van de Ama Dablam, een van de juwelen in mijn klimcarrière.

Schaduw over de Himalaya

Saribung (6328 m)Ik heb ook trieste herinneringen aan Nepal. In 1987 verongelukten mijn vriend Rudolf de Koning en zijn medeklimmer Ger Friele op de Jannu (7710 m) in Oost-Nepal. In mijn multimediapresentatie maken we een trektocht naar de plek waar ze de dood vonden. Pema
Lama, een boeddhistische monnik, ging met ons mee naar het Jannu-basiskamp. Kort nadat we daar met hem een afscheidsritueel uitvoerden voor de overleden klimmers, krijgt mijn verhaal een bijzondere wending…

Tibetaanse dorpen in Nepal

Himalaya & NepalIn 2009 bezochten we Dolpo, een verstopt land van dramatische contrasten, met een hard klimaat en hoge, door de wind geteisterde bergen. Alles is daar anders dan in de rest van Nepal: het landschap, de van oorsprong Tibetaanse bevolking, de taal en zelfs de kleur van de hemel. Dolpo was tot midden jaren vijftig van de vorige eeuw onbekend bij westerlingen. In het voorjaar van 2010 beklom ik met vier vrienden twee geheimzinnige bergtoppen op de grens met Tibet. Ze liggen in de Damodar Himal, die behoort tot de onbekendste gebergten van de Himalaya.

Himalaya & NepalMinstens zo belangrijk vond ik de tot 2002 gesloten dorpen Nar en Phu, aan de voet van die bergen. Door het volgen van eeuwenoude boeddhistische regels leveren de bewoners van Phu een bijdrage aan een gezond milieu. Zo mag elke generatie maar een klein stukje landbouwgrond op de bergen veroveren. De lama’s (geestelijken), bepalen – uiteraard in samenspraak met de goden – wanneer er gezaaid wordt. Het is een bijna biodynamische relatie tussen het boeddhisme en het beheren van het land. Wat gebeurt er als de Himalayabewoners niet meer inzien hoe belangrijk die traditionele methoden zijn voor een voorspoedige toekomst?

Offerte aanvragen