Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

Holland - Natuur in de Delta - Frans Lemmens

Holland – Natuur in de Delta – Het boek op het doek

Spreker: Frans Lemmens

Samenvatting

Het fotoboek Holland – Natuur in de Delta hoort bij de gelijknamige film, de opvolger van de succesvolle natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’. Topfotografen Frans Lemmens en Marjolijn van Steeden trokken een jaar lang in de voetsporen van de filmteams door ons land om een fascinerend beeldverhaal samen te stellen. In de live multimediapresentatie worden veel van deze beelden, afgewisseld met spectaculaire ‘making of’ filmbeelden, getoond en toegelicht.

De multimediapresentaties beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.00 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressie

The Netherlands, Schiermonnikoog Island, belonging to Wadden Sea Islands. Unesco World Heritage Site. Aerial. Marsh land, mud flats. Netherlands, Loon op Zand, De Moer. Nature reserve Huis ter Heide, managed by Natuurmonumenten. Male moor frogs (Rana arvalis) change from brown to lightly blue for about 2 days in the mating season. The Netherlands, IJmuiden, Storm. Waves smash against lighthouse or beacon. Holland – Natuur in de Delta – Het boek op het doek Netherlands, 's-Graveland, Common Kingfisher with dragonfly larva Netherlands, Montfoort, Young hare hiding for stork in background

Reviews

P. Oskam

 

Goede techniek, mooi beeld. Uitstekend! Ga zo door. Laat Frans zijn verhaal vertellen, dat is erg leuk.


M. van Boetzelaer

 

Prachtige foto’s en stukjes film plezierig afgewisseld, boeiend en indrukwekkend verhaal. Leuke presentator, af en toe wat weifelend, maar boeiend verhaal! Ook indrukwekkend wat de fotografen allemaal voor een goeie foto over moeten hebben! Prima georganiseerd door Mondiavisueel, vriendelijke mensen, en drankje inbegrepen. Belangrijk, we keken over onze voorburen heen, waardoor we goed zicht hadden!


Ineke van Steeden

 

Prachtige presentatie. Veel achtergrondinformatie, misschien soms een beetje te veel. Lekker ruim theater in Houten.


Uitgebreide omschrijving

Reis door de tijd

Netherlands, Rhoon, Nature Reserve Rhoonse Grienden. Tidal marshland with willow trees. European beaver ( Castor fiber )We maken een reis door de tijd door de ogen van dieren die de rivierdelta al lang voor ons bevolkten. Denk aan de machtige zeearend, de koning van de delta. De bever die, net als mensen, barrières in het water bouwt en geulen graaft. Maar ook de haas, ‘de cheeta van de polder’, het onbekende pimpernelblauwtje en het stekelbaarsje dat een epische reis maakt naar zijn paaigronden, zijn hoofdrolspelers.

De strijd tegen het water

Netherlands, Loosdrecht, Streams floating to small river called Drecht. AerialEen paar duizend jaar geleden begon ook de mens een rol te spelen. Door de eeuwen heen slaagden we erin het water meer en meer regels op te leggen. In afgelopen eeuwen is onze cultuur gevormd door de strijd tegen het water. In recente tijd beschouwen we de natuur niet langer als onze vijand en zoeken we naar een manier om haar immense creatieve kracht te benutten en zo het evenwicht te herstellen. Op steeds meer plaatsen weten we met succes ruimte te scheppen voor een vruchtbare samenwerking met de natuur. Na eeuwen is de zeearend terug. De bever voelt zich weer thuis. De rivier ervaart dat er een nieuwe tijd begint, waarin de krachten die haar wurgden verdwijnen. De mens verandert de landkaart zoals het hem past, maar nu in samenhang met de natuur. Zo herstellen zij samen het ecosysteem in volle glorie.

Het boek op het doek

Het boekHet fotoboek ‘Holland – Natuur in de Delta’ volgt het verhaal van de film. Fotografie is echter een ander medium, dus dit was een mooie kans om het filmverhaal naar foto’s te vertalen. Frans Lemmens en Marjolijn van Steeden zijn er in geslaagd om op een krachtige manier het unieke deltalandschap waarin we leven en de schitterende natuur van Nederland vast te leggen. Een herontdekking van ons land. Niet alleen de mooiste foto’s uit het boek verschijnen tijdens de multimediapresentatie op het doek, maar ook diverse spectaculaire filmbeelden uit de film zelf completeren de presentatie tot een multimediale ‘making of’.
De fotograaf vertelt op boeiende wijze over de totstandkoming van de unieke beelden. De originele filmmuziek van Bob Zimmerman, uitgevoerd door het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker ondersteunt de prachtige beelden. De multimediapresentatie wordt geopend met de clip van Marco Borsato’s hit ‘Mooi’.