Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

Hotspot IJsland

Hotspot IJsland

Spreker: Jolanda Linschooten

Samenvatting

IJsland, gelegen op een actieve vulkanische richel is een land vol uitersten. Besneeuwde bergen, immense gletsjers, kokende modderpoelen, nog nagloeiende lavastromen en het mysterieuze noorderlicht. Jolanda Linschooten doorkruiste als fotograaf voor o.a. National Geographic heel IJsland te voet, niet over paden of wegen maar dwars door de wildernis. Een intense confrontatie met de schitterende IJslandse natuur. In haar ‘live’ multimediapresentatie, op een 7,5 meter breed scherm, vertelt Jolanda bij de mooiste foto- en videobeelden over de ruige en fascinerende natuur en wat dat met haar deed.

De multimediapresentaties beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.00 uur afgelopen.
Lees het verslag van nieuwsblad de Uitkijkpost over Hotspot IJsland.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressie

Noorderlicht, aurora borealisLandmannalaugar, Hotspot IJslandLandmannalaugar, Hotspot IJslandGeysir, Hotspot IJslandPoolvossen, Hotspot IJslandHotspot IJsland

Reviews

Roel Konings

Kwam allemaal heel professioneel over! Rustige en ontspannen manier van praten, haar puurheid en het feit dat ze tijdens haar verhaal een mooie link legt naar het dag dagelijkse leven. Uitstekend!


Ingeborg Hes

Ik was zeer onder de indruk van de prachtige foto’s, het landschap en de benadering vanuit het gesteente. Ik heb ook iets met stenen. Stenen zijn voor mij het symbool van kracht. Heel mooi gedaan. Jolanda Linschooten heeft een prettig stemgeluid en spreekt rustig en duidelijk.


Ad Marchand

Grandioos en inspirerend. Wij hebben in juli/augustus een indrukwekkende rondreis gemaakt op IJsland en ook enkele wandelingen gemaakt die Jolanda beschrijft in haar boek “Bergtochten op IJsland”. Tijdens Jolandas inspirende voordracht, zonder enige hapering en met mooi geformuleerde zinnen, waren we weer helemaal terug in de adembenemende natuur van dit bijzondere land. We waren al bekend met de Scandinavische natuur in Noorwegen en Zweden, vooral in Lapland, maar IJsland biedt toch een aantal andere dimensies. We zijn redelijk tevreden over de zelfgemaakte foto’s van onze reis naar IJsland maar de schitterende beelden van Jolanda, zowel de panoramische-als de detailfoto’s en de prachtige videobeelden bieden zoveel meer en dan op zo’n groot scherm. We waren ook onder de indruk van de manier waarop Jolanda in haar presentatie de stilte liet zien en horen. De toeschouwers werden er zelf ook stil van. Daarnaast genoten we van de sfeervolle muziek. Vooral de gezongen fragmenten door Eivør Pallsdottir (van de Faer-Øyer) pasten voortreffelijk in de presentatie en deden ons veel denken aan de liederen van Mari Boine uit Lappland. Al met al een onvergetelijke avond.


Lees alle reviews over “Hotspot IJsland” van Jolanda Linschooten

Uitgebreide omschrijving

Inleiding

DettifossIn veertig dagen wandelde Jolanda 675 km van kust naar kust dwars door het onbewoonde en ruige binnenland van IJsland. Over een gletsjer, langs hete bronnen, door eindeloze moerassen, over besneeuwde bergen en woenstijnachtige hoogvlakten. De vrijheid om dwars door die oernatuur te struinen, weet Jolanda als geen ander in woord en beeld vast te leggen.

Nooit alleen

KristinartindarMist kringelt in dikke nevels rond de bergen. Nog even en ik zie geen hand voor ogen meer, en dat met dampende modderpoelen en luguber sissende geisers om me heen. Mijn hart gaat wild tekeer en bij elke stap verder omhoog wordt de twijfel groter. Had ik niet beter die eenvoudige jeeproute buitenom kunnen kiezen in plaats van deze bergachtige tocht middendoor het Kerlingarfjöll-gebergte? Zo helder alsof ze naast me staan, hoor ik hun stemmen. De stemmen van alle IJslanders die me waarschuwden. ‘Zie er van af!’ ‘Nooit alleen de bergen in!’ ‘Weet je wel hoe onherbergzaam de natuur hier is, hoe woest de rivieren zijn?’

Glibberige klei hecht zich aan mijn bergschoenen die in vormeloze klompen veranderen. Ik trek mijn fleecesjaal hoger rond mijn gezicht want het is inmiddels koud en guur.

Askja, BraedrafellOp het hier en nu moet ik me focussen. Er is niks aan de hand. Ik kan dit best, tenslotte ben ik al 23 dagen onderweg. Als ik naar alle goedbedoelde raad geluisterd had, zat ik nu in een driesterrenhotel door folders over vulkanen te bladeren. Maar lopend leer ik dit land pas echt kennen. Ik ben er niet lichtzinnig over. Maar aangezien het grootste gevaar van solo door de wildernis trekken in onszelf zit, hoef ik niet bang te zijn. Met mijn ervaring, kennis en intuïtie zit het wel goed. Björk had gelijk. ‘Dit is een plek waar de natuur dodelijk is, je kunt er morgen ineens niet meer zijn. Dat is gezond. Het zet je op je plaats.’ IJslands beroemdste popzangeres kan het weten.

Hopeloos verliefd

Hrautbrautinn, Kerlingarfjoll.IJsland is een land vol uitersten. Besneeuwde bergen en immense gletsjers naast kokende modderpoelen en nog nagloeiende lavastromen. Het weer kan onbarmhartig en ruig zijn, maar de natuur is zo veelzijdig, zo intens en puur, dat ik sinds dag één hopeloos verliefd geworden ben. Het voelt dan ook als een voorrecht om van de noordwestkust van Hornstrandir helemaal naar de zuidkust bij Skógar te kunnen lopen. Wanneer neem je nu eens echt de tijd om een land in het trage tempo van je eigen benen te verkennen? Na schiereiland Hornstrandir doorkruiste ik de eindeloze moerassen van Arnarvatnsheidi, passeerde de hete bronnen van Hveravellir en over ruim een week zal ik Landmannalaugar met zijn magisch gekleurde bergwereld bereiken. Maar dan moet ik eerst het vulkanische Kerlingarfjöll doorkruisen.

Naakt in de natuur

NámafjallIk passeer een blauwige modderpoel. De damp slaat eraf en de kokende smurrie pruttelt mysterieus. Erachter doemt plotseling een grote gedaante op. Geschrokken houd ik halt. De gedaante of wat het ook is, stopt eveneens. Een mistflard trekt op en het blijkt gewoon een reusachtige kei. Ik schiet in de lach. Het is maar een rots. Hoewel, op IJsland weet je het nooit met die stenen. Elfen, trollen – ik geloof er natuurlijk niet in. Maar 23 dagen in mijn eentje hebben me geleerd dat geloven en voelen niet altijd hetzelfde zijn. En dat de wereld niet alleen uit keiharde nullen en onweerlegbare enen bestaat. In een land met jaarlijks tientallen aardbevingen, met elke vier jaar een vulkaan die uitbarst en waar slechts één procent van de woestenij in cultuur is gebracht, in zo’n land sta je als het ware naakt in de natuur. Dan maak je nieuwe definities. Je moet wel.

Offerte aanvragen