Ik kan vliegen

Spreker: Jeroen Komen

Samenvatting

Piloot Jeroen Komen doet wat maar weinigen doen. Met zijn eigen vliegtuigje vliegt hij kriskras door Europa. Hij ontmoet bijzondere mensen op afgelegen plekken, ontsnapt aan allerlei gevaren, maakt duizenden luchtfoto’s, beleeft bijzondere avonturen en zoekt letterlijk de grenzen van de vrijheid op. Jeroen Komen vertelt op ‘bevlogen’ wijze vele anekdotes aan de hand van spectaculaire luchtfoto’s.

De multimedia theatershows beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.15 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.


Data, locaties en kaarten kopen: "Ik kan vliegen - Jeroen Komen"

Datum en locatieKaartenVouchercode? (lees uitleg)
vr. 8 maart 2019, 20.00 uur
Theater De Vest, Alkmaar
KaartenKaarten met vouchercode
di. 12 maart 2019, 20.00 uur
Rabotheater de Meenthe, Steenwijk
KaartenKaarten met vouchercode
wo. 13 maart 2019, 20.00 uur
Theater De Bussel, Oosterhout
KaartenKaarten met vouchercode
do. 14 maart 2019, 20.00 uur
Schouwburg Amphion, Doetinchem
KaartenKaarten met vouchercode
di. 19 maart 2019, 20.00 uur
Rijswijkse Schouwburg, Rijswijk
KaartenKaarten met vouchercode
wo. 20 maart 2019, 20.00 uur
Theater Aan de Slinger, Houten
KaartenKaarten met vouchercode
Wilt u iemand een voorstelling kado doen? Bestel dan de speciale Mondiavisueel cadeaubon.

Uitgebreide omschrijving

Een eigen vliegtuig

Na een reis van ruim een maand door de Verenigde Staten constateer ik dat mijn bedrijf Knoworries, ondanks mijn afwezigheid, probleemloos heeft doorgedraaid. Is mijn bedrijf dan nu echt volwassen genoeg om op eigen benen te staan? Ik vraag mijn sales manager om algemeen directeur te worden en doe een stapje opzij. Ik ben toe aan iets nieuws… Nee, ik begin geen nieuw bedrijf, ik koop een vliegtuig. Overigens komt dat niet uit de lucht vallen; ik heb al 10 jaar een vliegbrevet en… ik ben gek op reizen en avontuur.

Vliegen op zicht

In de luchtvaart wordt onderscheid gemaakt tussen ‘zichtvliegen’ en ‘instrumentvliegen’. Voor beiden gelden andere ‘spelregels’. Met mijn vliegbrevet en mijn vliegtuig mag en kan ik alleen op zicht vliegen en dat maakt het een stuk avontuurlijker. Voor instrumentvliegers, de commerciële luchtvaart, zijn wij zichtvliegers nogal lastig. In tegenstelling tot hen mogen wij doen waar we zin in hebben: rondjes draaien om foto’s te maken, van hoogte veranderen, loopings maken, etc. Het enige waar we op moeten letten is dat we nergens tegenaan botsen. En… beloven dat we niet door een wolk vliegen…

Verboden gebied

Bepaalde delen van het luchtruim mag je alleen in met toestemming van de verkeersleider, meestal een cirkel van 10 kilometer rondom een vliegveld zoals bijvoorbeeld Schiphol. Toen ik net had leren vliegen nam ik het niet zo nauw met die cirkels op de kaart. Zeker niet als ik ‘even’ ergens een foto van wilde maken en de cirkel nauwelijks schampte. Kort na zo’n actie werd ik gebeld. Of ik daar en daar had gevlogen? Ik kon het niet ontkennen: ik had het luchtruim van Schiphol geschonden.

Muffins en Bagels

Ik kwam er af met een waarschuwing, maar ontving ook een uitnodiging om naar het luchtverkeersleidingscentrum te komen om voorgelicht te worden over wat mijn illegale actie oproept. Een soort heropvoedingskamp, maar dan wel met muffins en bagels bij de koffie. Véél effectiever dan een boete! Sindsdien adviseer ik collega-piloten om, als ze een luchtverkeersleidingscentrum van binnen willen zien, even kort in zo’n verboden cirkel te vliegen… De uitnodiging om muffins te komen eten komt vanzelf.

Militair vliegveld…

Ik krijg een uitnodiging voor een barbecue bij vrienden in Normandië. Handig als je dan met je eigen vliegtuig daarheen kunt vliegen; Scheelt een hoop tijd. Onderweg kom ik in een wolkendek terecht. Ik probeer er uit te komen door maximaal te stijgen en, als dat niet lukt, te zakken tot minimale hoogte.
 Die capriolen vallen op bij de naburige luchtverkeersleiding en die begeleidt me naar een vliegveld met een kilometers lange startbaan. Het blijkt een militair vliegveld te zijn vol met Franse Mirages. Ik en mijn vliegtuig worden door de militairen gefotografeerd… ik zou zomaar een buitenlandse spion kunnen zijn!

De hele vliegtuigdeur is weg!

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het spookland Transnistrië uit de verhalen van Kuifje. Hier, in Moldavië, speelt zich een ander komisch avontuur af. Na 20 minuten vliegen hoor ik een vervelende fluittoon en ik merk dat mijn deur niet helemaal goed dicht zit. Net als met een autodeur doe ik hem even kort open en klap hem weer dicht, althans…, dat dacht ik te doen… De deur waait uit de sponning, alle papieren vliegen door de cabine en een oorverdovend lawaai teistert mijn oren.
 Hoe dat avontuur verder afloopt vertel ik u tijdens mijn multimedia theatershow.

De wereld ziet er vanuit een vliegtuig heel anders uit dan op de begane grond. Tussen alle luchtige belevenissen, avonturen en anekdotes door, laat ik u graag een aantal spectaculaire luchtfoto’s zien van bekende én minder bekende locaties in ons land en de rest van Europa.

Data, locaties & kaarten