Katja Lopen over de grens

Lopen over de grens

2.000 km te voet door de Himalaya

Spreker: Katja Staartjes

Samenvatting

Boek 'Lopen over de grens' (verkrijgbaar tijdens de multimediapresentaties).Katja Staartjes en Henk Wesselius liepen 2.000 kilometer door de Nepalese Himalaya, van jungle tot hooggebergte, tussen de 900 meter en 6.200 meter hoogte. Een spannend avontuur waarin het duo tegen allerlei grenzen aanliep en 125.000 hoogtemeters aflegde. Dit is een schitterende theatershow over een grensverleggende voettocht, die een uitbreiding is op de vermaarde Great Himalaya Trail. Deze theatershow werd vertoond in het seizoen 2016-2017 en diende eveneens als benefietvoorstelling in het najaar van 2017 waarbij de opbrengst werd besteed aan opbouwprojecten in Nepal. (Via de Stichting Topaspiraties). Op veler verzoek wordt deze show nogmaals vertoond op 23 mei 2020.

Over deze Nepal reis schreef Katja het gelijknamige boek Lopen over de grens.

De datum van deze multimedia theatershow is nog niet bekend vanwege de corona-crisis.
Mondiavisueel wacht op een datumvoorstel van het Theater Aan de Slinger in Houten.
Reeds gekochte tickets blijven geldig. Dank voor uw begrip en geduld.Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

DarchulaDhar-KermiLopen over de grensYala LaMani steen - Katja StaartjesRolwaling - Katja StaartjesKatja en Henk op de Amphu Labtsa pas - Katja StaartjesLopen over de grens Katja StaartjesLopen over de grens - Katja Staartjes Henk-Wesselius-in-jungle-Makalu-gebied Dorp-in-westelijke-district-Mugu_KatjaStaartjes_IMG_1894 1024 Te-gast-KStaartjes_L1030721 1024


Datum, locatie en kaarten kopen: 'Lopen over de grens' - Katja Staartjes

Datum en locatie worden later gepubliceerd.Kaarten

Reviews

Wim Reybroeck

Goede montage, beeldmateriaal meer dan behoorlijke kwaliteit, ondersteund door passend live-commentaar afgewisseld met passende muziek.


Anoniem

Onderwerp was (zeker voor ons) zeer boeiend. De voorstelling en het concept ervan zat zeer goed in mekaar. De combinatie van beeld en klank, samen met de ter plaatse gebrachte commentaar van Katja Staartjens was uitstekend!


Marjolein Dankers

Mooi foto- en filmmateriaal. Katja weet haar verhaal goed en boeiend te brengen. Een prima spreekster!


Jos en Sija van Geijn

Wij waren ooit van plan om Nepal te bezoeken, maar vanwege een gescheurde enkelband ging dat niet door. Dankzij deze presentatie zijn we er nu toch een beetje geweest !! Prachtige beelden en zeer gevarieerd en compleet.


Anoniem

Als je gek op Nepal bent is het misschien al gauw goed, maar de bijzondere ervaringen van Katja leveren een uitstekende presentatie op.


Quirine Lodder

Indrukwekkende presentatie door Katja Staartjes over de tocht door Nepal!


Wim Den Besten

Voor de vierde keer dit seizoen weer ontzettend genoten van een fantastisch reisverhaal met prachtige beelden.


Uitgebreide omschrijving

Van drielandenpunt naar drielandenpunt

Overzichtskaart Lopen over de Grens
Door de sneeuwEind 2008 stonden bergbeklimmers Katja Staartjes en Henk Wesselius op het drielandenpunt in Vaals, 322 meter boven zeeniveau. Ze dachten aan Nepal, en realiseerden zich ineens dat dit land in de uiterste hoeken twee drielandenpunten heeft met dezelfde buren: India en Tibet. Zonder de locatie en hoogte van deze punten te weten, was een droom geboren. Een megatocht te voet van punt naar punt: de Nepal Traverse.

Homestay bij echtpaar in Ghatte BagarWat volgde was een bergtocht van ruim 2.000 kilometer langs de noordelijke grens van Nepal, dwars door de Himalaya, van het noordwestelijke naar noordoostelijke drielandenpunt. Er werden 125.000 meter geklommen én gedaald, ruim veertien maal de Mount Everest op en af, vanaf zeeniveau. En er werden 22 bergpassen boven de 5.000 meter overschreden.

Een veelheid aan landschappen werd doorkruist: van groene weiden, ondoordringbare jungle en imposante bossen tot woeste kloven, kale hoogvlakten en gevaarlijke gletsjers.

Kleinschalige opzet

Chhiree Henk en KatjaKatja en Henk voltooiden hun tocht van 2011 tot 2013 in vier etappes. De opzet was kleinschalig: het duo werd op een groot deel van de tocht vergezeld door de Nepalees Chhiree Sherpa, met wie het stel intens bevriend raakte. Daarnaast was er op een aantal stukken ondersteuning van een lokale drager. Daar waar door bewoond gebied getrokken werd, verbleef het kleine team bij de lokale bevolking.

Uitbreiding Great Himalaya Trail

Dolpo - Lopen over de grensDe Nepal Traverse betreft een uitbreiding op de vermaarde 1600 kilometer lange Upper Great Himalaya Trail. Deze GHT-trail is wereldwijd slechts door een handvol mensen volbracht. Naast de Upper GHT is er een toegankelijker Lower-variant. De uitbreiding van de Nepal Traverse betreft het uiterste westen van Nepal: de Far West, een onontgonnen en nauwelijks door toeristen bezocht gebied.

Groots avontuur

Katja en Chhiree naar New Duwa pasDe multimediapresentatie over dit grootse avontuur, met prachtige beelden, gaat over liefde voor de bergen en de ontzagwekkende natuur. Over eindeloos onderweg zijn. Over inspelen op de omstandigheden. En over de bijzondere ontmoetingen met de Nepalese bevolking en hun gastvrijheid. Maar bovenal gaat het verhaal over grenzen; omstreden landsgrenzen, scheidslijnen tussen gebieden en bevolkingsgroepen, beperkingen die de natuur oplegt als ook de grenzen aan armoede en commercialisering. En niet te vergeten de de fysieke en mentale limiet.

Aardbeving

Aardbeving - Katja StaartjesUit de Nepal Traverse kwam een expeditie voort naar de berg Gurla Mandhata (7694 m). Deze expeditie, die startte op 20 april 2015, werd echter afgebroken op 25 april, door de vreselijke aardbeving die Nepal trof. Katja zal haar multimediapresentatie afsluiten met deze ingrijpende ervaring en gebeurtenis.

Datum, locatie & kaarten