Manaslu² – Berg van de ziel

Spreker: Katja Staartjes

Samenvatting

Bergbeklimster Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouw die op Mount Everest stond, bereidde zich met een hecht team voor op een expeditie naar Tibet. Een week voor vertrek gooide China de landsgrenzen dicht. Wat nu? Er werd uitgeweken naar de 8163 meter hoge Manaslu (Berg van de ziel) in het naburige Nepal. Het team kwam tot 7700 meter. Een halfjaar later keerde Katja terug voor de herkansing, met slechts partner Henk en kok Lobsang. Het hoogst haalbare bleek 8130 meter. Wél een Nederlandse primeur, maar nét geen hoofdtop. Wat gebeurde er? Hoeveel moed heb je nodig om 33 meter onder de top van een achtduizender om te keren? Een spannend verhaal over liefde voor de bergen, teamgeest, bewaken van je grenzen en (de) waarheid.

De multimedia theatershows beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.15 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

Data, locaties en kaarten kopen: 'Manaslu²' - Katja Staartjes

Datum en locatieKaarten
Datum: 21 juni 2022
Kaarten van 17 maart 2020 zijn geldig
Rabotheater De Meenthe – Steenwijk
Kaarten
Datum: 22 juni 2022.
Kaarten van 25 maart 2020 zijn geldig
Theater De Bussel – Oosterhout
Kaarten
Datum: 29 juni 2022.
Kaarten van 12 maart 2020 zijn geldig
Theater Aan de Slinger – Houten
Kaarten

Uitgebreide omschrijving

Gereed voor vertrek

Na een jaar voorbereiden is ons team er klaar voor: Menno Boermans, Miriam Knepper, Niels van Veen, Henk Wesselius en ik. We beogen de berg Shishapangma in Tibet te beklimmen, een van de veertien achtduizenders. De uitrusting van honderden kilo’s is inmiddels als vracht vertrokken naar Nepal, van waar het over de weg naar Tibet zal gaan. Maar zo ver komt het niet. Een week voor vertrek ontstaan politieke onlusten in Lhasa, en gaan de grenzen van Tibet dicht voor buitenlanders. Geen pottenkijkers!

Wat nu?

Grote sommen geld zijn overgemaakt naar onze partner in Kathmandu en onze uitrusting is er inmiddels gearriveerd. Het wordt een alternatieve expeditie in Nepal, zoveel is duidelijk. Maar met welke bestemming?

Manaslu – berg van de ziel

Uiteindelijk wordt het de Manaslu van 8163 meter, die we via de normaalroute willen beklimmen. Op dat moment zijn er slechts twee eerdere – vergeefse – Nederlandse pogingen gedaan om deze reus te beklimmen. Er rest ons één week (!) om zoveel mogelijk over ons nieuwe doel te weten te komen. Verder moet met name de logistiek om. Zo is de Manaslu, in tegenstelling tot de Shishapangma, absoluut niet bereikbaar via de weg. Onze bestemming is nu een afgelegen berggebied in centraal Nepal. We werken als bezetenen om alles georganiseerd te krijgen.

Stap voor stap omhoog

Drie weken na aankomst in Nepal staan we aan de voet van de Manaslu. Op een achtduizender kun je niet in één ruk naar de top klimmen. We zouden overlijden aan hoogteziekte. Om ons lichaam geleidelijk te laten wennen aan de ijle lucht maken we klimrondes. We zetten steeds wat hoger de tent op en brengen er een of meer dagen door. Na elke ronde dalen we af naar het basiskamp, waar Menno Boermans en kok Lobsang onze steun en toeverlaat zijn.

Topronde

Na 23 dagen is het zo ver. Samen met drie andere ploegen bijten we de spits af voor de topronde. Boven de 7000 meter is het flink bikkelen bij het aanleggen van stukken vast touw, een tijdrovende klus, waarbij we veel stilstaan. Daarbij raakt een van ons onderkoeld. Een groot dilemma: direct terug of verder naar het hoogste kamp? Splitsen we ons al dan niet op? Ik vertel je er meer over tijdens de voorstelling. De volgende ochtend gaat het alleen nog maar om de veilige afdaling. En dat lukt. Toch is het een forse teleurstelling dat we met ons sterke team de top niet halen…

Herkansing

Deze onverwachte expeditie plant een zaadje in mijn hart; wat een prachtberg is de Manaslu! Een half jaar later keer ik er terug, nu slechts met Henk en onze vertrouwde kok Lobsang. Als klimteam van twee en opnieuw zonder zuurstof gaan we omhoog. Het hoogst haalbare blijkt dit keer 8130 meter. Wat gebeurt er? En wat is eigenlijk topsucces?

 

 

Boek: Topteams – samen bergen verzetten

In de bergen leef je op het scherpst van de snede en dat biedt waardevolle lessen op gebied van teamwork. Een inspirerend boek met adembenemende foto’s van Menno Boermans en teksten van Katja Staartjes, dat is verschenen in oktober 2019.
Topteams stond op de Shortlist voor de nominatie Managementboek van het jaar 2020.

Meer weten? www.topteams.info

Data, locaties & kaarten