Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

Namibië - Chris Stenger

Namibië; avonturen in het land van de levende woestijn

Spreker: Chris Stenger

Samenvatting

Reisfotograaf Chris Stenger komt tijdens zijn avontuurlijke reis door Namibië tot de ontdekking dat het land veel meer is dan dorre, droge savannes en woestijnen. Hij staat oog in oog met allerlei wilde dieren zoals leeuwen, luipaarden, olifanten, hyena’s, neushoorns en buffels. Eveneens doorreist hij zinderend hete zandduinen, bizarre rotsformaties en één van de diepste kloven ter wereld. En wat komt hij zoal tegen in het verlaten spookstadje Kolmanskop waar de wind en het zand de dienst lijken uit te maken? IJzig spannend wordt het als hij ’s nachts de leeuwen steeds dichterbij hoort komen en uiteindelijk grommend tegen zijn auto schuren waar hij bovenop slaapt… Hoe loopt dat af…?

De multimediapresentaties beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.15 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

Giraffes bij waterpoelKokerboom tegen dreigende luchtLeeuw; Lion; Panthera leoNamib woestijn; Namib desertSan man (Bosjesman)Zebra's at waterholeZonsopkomst; SunriseWoestijn; DesertFish River CanyonGhostown Kolmanskop


Wilt u iemand een voorstelling kado doen? Bestel dan de speciale Mondiavisueel cadeaubon.

Reviews

Els Goedegebuur

De foto’s waren prachtig en de uitleg en geschiedenis werden helder en duidelijk gebracht. Zeer aangename stem en vertelwijze.


Judith Van Gastel

Mooi beeld! Enorm scherp! Fijne warme stem, prettige inhoudelijke opbouw, veel kennis, persoonlijke en eerlijke aandacht


Jan Van lievenoogen

Prachtige presentatie in zeer hoge kwaliteit. Duidelijke en heldere uitleg, met af en toe een leuk persoonlijk belevingsverhaal. Nog wat extra persoonlijke belevingen was een leuke aanvulling geweest


Lees alle reviews over “Namibië” van Chris Stenger

Uitgebreide omschrijving

Inleiding

Met Chris Stenger op avonturenreis door ruige rotsen, wilde woestijnen en betoverende landschappen, oog in oog met de wilde beesten van Namibië.

Verzengende zon

Dode Acacia bomen, Dead Vlei, Namib woestijnNamibië… is dat niet die zandbak in het zuiden van Afrika waar een verzengende zon al het leven verschroeit? Dit beeld bevat een kern van waarheid want de zon kan onbarmhartig schijnen en in de zomer stijgt de temperatuur tot een duizelingwekkende 45 graden.

Namibië heeft echter ook een andere kant: een indrukwekkende natuur met spectaculaire landschappen en een unieke fauna. Ik neem u mee op een avontuurlijke reis door dit schitterende land waar het leven vaak op de grens van de mogelijkheden wordt geleefd.

Het land dat de goden in woede gemaakt hebben

Zandduinen, Namib woestijnWe trekken o.a. door het Centrale Hoogland, een gebied met spaarzaam begroeide, golvende heuvels en bergen tot 2500 meter hoog, een bijzondere en unieke ervaring!
Namibië bestaat deels uit woestijnen: de Namib woestijn in het westen en de Kalahari in het oosten. De Namib is de oudste op onze planeet. De oorspronkelijke bewoners noemden het meest onherbergzame deel van deze desolate maar buitengewoon indrukwekkende wildernis “Het land dat de goden in woede gemaakt hebben”. En dat is te merken als we er doorheen reizen! We trotseren heftige zandstormen en worden soms bijna van de weg geblazen… Het resultaat? Schitterende, kleurrijke zandduinen, kunstig gevormd door weer en wind, een lust voor het oog!
De Kalahari in het oosten is iets minder droog en bestaat grotendeels uit savannes. Dit is het domein van grote veeboerderijen en wildreservaten en het is het thuisland van de San, de oudste bevolkingsgroep op onze aarde, waarmee we natuurlijk in gesprek gaan om kennis te maken. Dat levert soms verrassende ontmoetingen op.

De ‘Big five’ als topje van de ijsberg aan wilde dieren

Kudde Olifanten waterpoelIn Namibië leeft een unieke en rijke dierenwereld, die volledig is aangepast aan het droge klimaat. Ik ging er op zoek en stond oog in oog met o.a. “The big five”: leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Hun bijzondere gedrag legde ik vanuit soms risicovolle posities vast in beeld en geluid en die spectaculaire beelden deel ik graag met u op het witte doek. En dat het écht avontuurlijk kan zijn laat ik zien als plotseling een neushoorn de auto die voor ons rijdt aanvalt… Dan is het verstandiger om heel langzaamaan achteruit te rijden en te wachten tot het gevaar geweken is.
Namibië heeft echter veel meer bijzonders te bieden als het om de dierenwereld gaat zoals de altijd weer fascinerende apen met hun bijna menselijke gedrag, de vaak wat humeurige gemsbokken – het nationale dier van Namibië – en niet te vergeten de zebra’s die in hun clownskostuum met duizenden de savannes bevolken, maar altijd alert moeten zijn op rooflustige en hongerige vijanden. Namibië is een paradijs voor vogelliefhebbers. Heel karakteristiek zijn de vele wevervogels. Op de meest vreemde plekken zie je hun kolossale nesten die ze in de loop van vele jaren bouwen. We spotten tijdens onze avontuurlijke door de wilde natuur ook sierlijke flamingo’s, kolossale struisvogels en kleurrijke bijeneters.

Ontdekkingsreizigers, kolonisten en hun geheimzinnige spookstadjes

Ghosttown KolmanskopOm kennis te maken met Namibië reis ik eerst met u door de geschiedenis van Namibië. We ontmoeten de oorspronkelijke bewoners, Europese ontdekkingsreizigers en de eerste kolonisten die allen op hun eigen manier met onvoorstelbaar doorzettingsvermogen hebben geprobeerd dit nietsontziende land naar hun hand te zetten om er een bestaan op te bouwen. We zien hoe de koloniale machthebbers in de 20ste eeuw hun stempel hebben gedrukt en hoe in 1990 na veel strijd de onafhankelijkheid werd verkregen. De geesten van de kolonisten lijken nog rond te waren in geheimzinnige spookstadjes als Kolmanskop waar wind en zand regeren en waar ramen en deuren spontaan staan te klapperen en te piepen alsof ze door een onzichtbare hand worden aangeraakt…

Dwars door de laatste wildernissen van Zuidelijk Afrika

Aan de hand van mijn belevenissen reizen we vervolgens langs de desolate en kille Skeleton coast met z’n overgebleven scheepswrakken en enorme zeehondenkolonies, door Kaoko- en Damaraland die wel de laatste echte wildernissen van zuidelijk Afrika worden genoemd. Wat voor gevoel bekruipt je als je in de peilloze afgrond van één van de diepste en fraaiste kloven ter wereld kijkt? Dat het niet overal droog en dor is ervaren we bij onze tocht door de Caprivi strip waar het on-Namibisch vochtig is door de aanwezigheid van een aantal grote rivieren.
Fish River CanyonJonge Herero vrouw Onderweg ontmoeten we de lokale bevolkingsgroepen en maak ik u deelgenoot van een aantal intrigerende ontmoetingen die ik had. Ik nodig u uit om met mij door dit fraaie en indrukwekkende stuk natuur te reizen. Beleef de sensatie en het avontuur in dit oer-landschap … en geniet van spectaculaire foto- en videobeelden. Welkom in Namibië, het land van de levende woestijn!

Offerte aanvragen