
1e Nederlander op 82 Alpen boven 4000m?
Spreker: Jelle Staleman
Samenvatting
Als gediplomeerd berg- en skigids beklom Jelle Staleman alle 82 vierduizenders in de Alpen. Ook al staan professioneel vakmanschap en veiligheid bij Jelle voorop, de berg is altijd ‘de baas’ en onverwachte situaties en gevaar klimmen altijd mee… Jelle beklom eind augustus 2017 de laatste van alle 82 Alpentoppen boven de 4000m en vertelt daarover als eerste tijdens een ‘live’ multimedia theatershow die wordt vertoond in 6 gerenommeerde theaters en schouwburgen.
De multimediapresentaties beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.15 uur afgelopen.
Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.
Foto impressies
Data, locaties en kaarten kopen: "1e Nederlander op 82 Alpen boven 4000 m? – Jelle Staleman"
Datum | Locatie | Kaarten | Vouchercode? (lees uitleg) |
Uitgebreide omschrijving
- Bergsport op hoog niveau; top-sport
- Van de Ardennen tot de K2
- 82 Alpen boven de 4000 m
- De bergen en de natuur zijn altijd de baas
Bergsport op hoog niveau; top-sport
Een bergbeklimmer gaat tot het uiterste, de tocht naar de top, verder kan je niet ! Die tocht kenmerkt zich door vele uren inspanning op grote hoogte en een hartslag die kan oplopen tot boven de 170. De ambitie om de top te halen kan enerzijds gebaseerd zijn op dromen of eerzucht en anderzijds op training, ervaring en professionaliteit.
Niet zelden is er sprake van een combinatie van die factoren. De vraag is waar precies de grens ligt tussen nuchtere ambitie en eerzuchtige roekeloosheid? Mensen vragen mij wel eens waarom ik dit soort dingen doe. Daarop antwoord ik dan “Omdat ik dan het gevoel heb dat ik leef!” Op mijn zevende wist ik dat ik berggids wilde worden. Bergen betekenen voor mij rust, het hoofd helemaal leegmaken.
Van de Ardennen tot de K2
In mijn presentatie maak ik u deelgenoot van het ontstaan van mijn liefde voor het klimmen. Die begon in de boom in de achtertuin van mijn ouderlijk huis en leidde via de Ardennen en de Pyreneeën naar de Alpen.
In Groenland realiseerden we een ‘eerst beklimming’ van een berg die we de McDonnell Peak noemden, als eerbetoon aan een klimvriend die ik verloor op de flanken van de gevaarlijkste berg ter wereld, de K2 (8.611 m) in de Pakistaanse Himalaya. Dat is tevens het hoogste punt dat ik tot nu toe bereikte en waar ik veel spannende en unieke avonturen heb beleefd. Ik heb zelfs gezien dat de schaduw van de K2 boven de horizon uitkwam! Graag neem ik u mee naar al die hoogtepunten.
82 Alpen boven de 4000 m
Dichter bij huis beklom ik beroepsmatig als gediplomeerd ski- en berggids vele toppen in de Alpen, al dan niet met cursisten. Een aantal van die toppen, om precies te zijn 82, is hoger dan 4.000 m. Ik maak u tijdens mijn presentatie graag deelgenoot van spannende klimavonturen en anekdotes op aansprekende bergtoppen zoals o.a. de Grandes Jorasses, de Matterhorn, de Aiguille Du Jardin en de Gross- en Klein Fischerhorn, de Gross Grünhorn en de laatste van de 82, de Finsteraarhorn.
In de titel van mijn theatershow, die we al in januari 2017 moesten bedenken staat een vraagteken omdat ik niet kon weten of ik inderdaad als eerste Nederlander alle 82 toppen zou kunnen beklimmen. Kort voordat ik dat deed bleek dat Henk Vink en Elio Schijlen mij een paar weken vóór waren. Ik feliciteer beiden met die prestatie en ben tegelijk trots dat ik als eerste Nederlander hierover kan vertellen in fraaie theaters en schouwburgen.
De bergen en de natuur zijn altijd de baas
Gelukkig is mij in mijn klimcarrière persoonlijk niets ernstigs overkomen. Ik weet uit ervaring dat de bergsport niet zonder risico’s is. Veel factoren heb je als klimmer ook niet in de hand, zoals het weer dat snel kan omslaan en voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Ook lawines en steenslag zijn niet altijd te voorspellen.
In mijn presentatie zal ik nader ingaan op het feit dat de bergen en natuurlijke krachten altijd de baas zijn, al ben je nog zo voorzichtig. Ik sta er om bekend dat ik bij twijfel omdraai. Liever tien keer te vaak dan één keer te weinig.