Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

De ontdekking van De Alpen, Robert Eckhardt

De ontdekking van de Alpen

Spreker: Robert Eckhardt

Samenvatting

Al sinds zijn jeugd is Robert Eckhardt klimmend en wandelend op ontdekking in de Alpen. De vierduizenders van het Zwitserse Berner Oberland leken voor hem onbereikbaar hoge reuzen. Inmiddels heeft hij 69 vierduizenders beklommen. Tijdens de live multimediapresentatie vertelt Robert zijn persoonlijke verhaal over deze inspirerende beklimmingen en over de rijke alpiene historie van beroemde pioniers, waaronder de geschiedenis van de eerste alpinist die alle vierduizenders bedwong.

De multimediapresentaties beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.00 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

Shiatsu bij YvonneBachalpseeBoerioGr. FiescherhornTranshumance Le ChambonTaschhorn

Reviews

N.N.

 

Goede presentatie door de fraaie en goed gekozen afbeeldingen met waar ben ik informatie. Robert Eckhardt is een enthousiast verteller van de bergsport. Het theater in Heiloo is uitstekend bereikbaar en heeft goede zitplaasten.


Daisy M. Thomson

 

Zeer kundige presentatie en interessant. De presentator heeft jaren ervaring en weet het onderwerp voor niet klimmers duidelijk te brengen. Leuk theater in Heiloo. Heeft alles wat het nodig heeft.


Martijn Schneiter

 

Mooi verhaal, goede presentatie. Zijn enthousiasme was zeer groot. Dat was zeer prettig. Prima locatie. Presentatie/foto/film goed zichtbaar.


Rob en Ria Hoekstra

 

Prachtige foto’s, boeiend en mooie films. Leuk verteld. Het blijft boeien tot de laatste minuut.


Uitgebreide omschrijving

Inleiding

Eiger Mönch JungfrauRobert Eckhardt toont zijn klim- en wandelcarrière en zijn ontdekking van de Alpen. Als klein jongetje was hij op vakantie in het Zwitserse Berner Oberland en later volgde hij de sporen van de eerstbeklimmers van beroemde bergwanden. Voor de meesten zijn de bergen echter hét wandelparadijs. Robert inspireert de toeschouwer om zelf de Alpen te ontdekken, op een sneeuwschoentocht, een wandeling naar een magisch gelegen berghut en een historische wandelroute door een mooie vallei.

Magische grens

Spigolo VinciVierduizend meter is in de Alpen de magische hoogte voor bergbeklimmers. Er zijn maar liefst 82 toppen boven de vierduizend meter. Toen ik als jongetje de Zwitserse Alpen ontdekte, waren de vierduizenders van het Berner Oberland voor mij de grote reuzen. Stel je voor dat ik er ooit een paar zou kunnen beklimmen! Het leek een onbereikbaar ideaal, maar inmiddels heb ik er 69 gedaan. Bij mijn vierduizender-beklimmingen hoort vanzelfsprekend de geschiedenis van de eerste alpinist die ze allemaal bedwong. Eerst laat ik een makkelijke vierduizender zien die zelfs haalbaar is voor niet-klimmers. Vaak echter koos ik de moeilijkste weg, zoals de Caterina-graat op Nordend (4609 m). Mijn grootste avontuur was de drie dagen durende beklimming van de Peutereygraat op de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen. Op de top (4810 m) ging het bijna mis: ingegraven in een geïmproviseerd sneeuwhol overleefden we ternauwernood een infernaal onweer. Wat al deze beklimmingen zo spannend maakt is de nachtelijke start, de eerste zonnestralen als je al hoog op de berg bent en de stilte die alleen wordt verbroken door het geknars van stijgijzers.

Lac de l'Etoile (2755 m).Op deze bergen wordt duidelijk dat de Alpen de laatste plek van West-Europa zijn waar je een groot avontuur kunt beleven. De sfeer, de vriendschap, de verantwoordelijkheid voor je klimmaat en een bivak in een grote bergwand zijn eigenlijk belangrijker dan het klimmen zelf. Dat zijn de momenten waarop duidelijk wordt wat mij drijft en hoe mijn verhouding met de bergen is. Ik houd er bijvoorbeeld van om volledig op mezelf aangewezen te zijn.

Wandelparadijs

Passo LucendroVoor de meeste bezoekers zijn de Alpen hét wandelparadijs bij uitstek. Al mijn hele leven ben ik daar op ontdekkingsreis en nog steeds kom ik op nauwelijks beklommen toppen en in onbekende valleien en verstilde dorpjes. Enkele van die plekken wil ik graag delen met de toeschouwer, zoals een tocht op sneeuwschoenen in Graubünden en een paar magisch gelegen berghutten. Op de historische wandelroute Via Bregaglia ontvouw ik de geheimen van de mooiste vallei van de Alpen. Hier is een bijna perfecte harmonie tussen de natuur en het door mensen in cultuur gebrachte landschap. De schilder Giovanni Segantini komt er tot leven en we wandelen door de grootste kastanjebossen van Europa.

San CroceMijn vrouw Noes Lautier en ik zijn inmiddels ‘halve locals’ in de vallei van de Haute-Durance. Daar liggen de mooiste gebieden van de Franse Alpen: de Cerces, de oostelijke Écrins en de Queyras, waarover we een bergwandelgids schreven. Ik licht een tipje van de sluier op tijdens een bijzondere graatwandeling met een bivak in de open lucht. Tot slot overnachten we in Bivacco Boerio, een prachtig gelegen bivakhutje in Italië, dat op geen enkele kaart staat aangegeven.

Beroemde Alpenwanden

BachalpseeOver de ‘Ontdekking van de Alpen’ schreef ik – samen met Mark van Hattem – Grenzeloos Verlangen – tweehonderd jaar alpinisme. Er staan veel beklimmingen in van beroemde Alpenwanden, waarvan ik er ook een aantal beklom. Bij de keuze van zo’n route speelt de hoogte geen rol, maar wel de moeilijkheidsgraad en de schoonheid van de berg. Daarbij rijst de vraag: Is de Dru de moeilijkste top van de Alpen of de Meije? Ik stond op beide bergen.

Grosser AletschgletscherSoms is een bergwand de historie in gegaan vanwege de dramatische gebeurtenissen tijdens de eerste beklimming, zoals de noordoostwand van de Piz Badile. Mijn verhaal daarover krijgt een extra dimensie omdat ik de pionier – een van de beroemdste klimmers uit de alpiene historie – persoonlijk gekend heb. Speciaal voor deze presentatie maakte ik de twee afgelopen zomers foto’s op locaties waar ik vroeger geklommen heb.

Offerte aanvragen