Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

Ontdekkingsreis van Atacama naar Andes

Spreker: Chris Stenger

Samenvatting

Een avontuurlijke ontdekkingsreis door de schoonheid van de Chileense Atacama woestijn, langs de woeste kust van Noord-Chili en door desolate gebieden van zand, spierwitte zoutvlaktes en langs verlaten spooksteden. Einddoel: de hoogvlakte van de Andes, met z’n spectaculaire en kleurrijke vulkaanlandschappen; Oog in oog ontmoetingen met bijzondere mensen en dieren die in deze nietsontziende wereld proberen te overleven.

De multimediapresentaties beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.15 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

Atacama erosie landschapKust Noord-ChiliPelikanen aan kust Noord-ChiliVisser kust Noord-ChiliZoutvlakte

Landschap met cactusSpookstad Atacama nitraat fabriekPinochets martelbakken ChacabucoAtacama Flamingo in zoutmeerNiet opgeruimd mijnenveld in de Andes

Data, locaties en kaarten kopen: "Ontdekkingsreis van Atacama naar Andes – Chris Stenger"

DatumLocatieKaartenVouchercode? (lees uitleg)
Wilt u iemand een voorstelling kado doen? Bestel dan de speciale Mondiavisueel cadeaubon.

Reviews

Freek Kooij

Het staat garant voor een avondje uit. Mooi theater met een nog mooiere multimediashow! Naast dat Cris een begenadigd fotograaf is heeft hij ook een prettige stem om naar te luisteren. Samen met de beelden is dit een genot van de bovenste plank.


Gerard Saarberg

Ook van deze presentatie hebben wij genoten. Niet alleen prachtige foto’s maar daarnaast ook gedegen informatie over het gebied dat Chris heeft bezocht.


Darius Silva

Prachtig beeld, scherp verhaal, goed en strak georganiseerd.


Lees alle reviews over “Ontdekkingsreis van Atacama naar Andes” van Chris Stenger

Uitgebreide omschrijving

Ontdekkingsreis in de geschiedenis


Onze ontdekkingsreis begint met de geschiedenis van de Atacama. Aan de hand van archeologische vondsten proberen we ons voor te stellen hoe de oorspronkelijk September 1810 Chili onafhankelijkIndiaanse bevolking geleefd heeft. We ontmoeten de Spaanse veroveraars die het land koloniseerden en zien hoe de aanwezigheid van bodemschatten de ongastvrije Atacama ineens aantrekkelijk en belangrijk maakte. Zó belangrijk zelfs dat er een bloedige oorlog werd uitgevochten om het bezit van de Atacama.

Op zoek naar het avontuur

De desolate Atacama woestijn in het verre Zuid-Amerika; wat heb je daar nu te zoeken? Helemaal niets als je houdt Landschap lavaveldvan de grazige aangeharkte landschappen die we in Europa gewend zijn of als je graag interessante steden met cultuur bezoekt. In de Atacama vind je niets van dat alles. Integendeel! Het is een vrijwel onbewoonde woestijn onder een verzengende zon waar geen druppel neerslag valt. Nee… naar de Atacama ga je als je op zoek bent naar het onbekende avontuur; als je de bijna buitenaardse schoonheid van één van de droogste woestijnen op onze planeet wilt beleven.

Grillige en mistige kust

Er zijn maar weinig gebieden op aarde met zo’n enorme verscheidenheid aan woeste landschappen en bijzondere ecosystemen als de Atacama in het noorden van Chili. De kille en mistige oceaankust in het westen staat in schril contrast tot de veelkleurige vulkanische bergwereld in de Andes in het oosten. Op sommige plaatsen rijst het kustgebergte vrijwel loodrecht op uit de oceaan; een spectaculair gezicht. Ook maken we hier kennis met de straatarme vissers die het hoofd boven water proberen te houden met het verzamelen van zeewier en het vissen op inktvis. Door de koude, voedselrijke golfstroom is het hier niet alleen kil, mistig en geheimzinnig maar bruist het ook van leven met miljoenen zeevogels, gieren, zeeberen en andere zeezoogdieren. Tevens ontdekken we hier een unieke landflora van cactussen. Dit is de paradox van de Atacama: één van de meest desolate gebieden ter wereld wordt begrensd door één van de meest gevarieerde en complexe ecosystemen die we kennen.

Buitenaards landschap

Tijdens de boeiende reis landinwaarts neemt de invloed van de koude oceaan razendsnel af. Al na enkele kilometers verdwijnt de mist en ligt het land bloot onder een blakerende zon. Hier voelt de avontuurlijk aangelegde ontdekkingsreiziger zich in zijn element. In diep ingesneden ravijnen vormt een enkel schaars bewoond dorpje nog het laatste teken van leven. We bezoeken verschillende spooksteden waar eens, onder onvoorstelbaar zware omstandigheden, gewerkt werd om Europa van grondstoffen te voorzien. Ver verwijderd van de bewoonde wereld en zonder lastige pottenkijkers kregen deze spooksteden veel later tijdens de militaire dictatuur van Pinochet nog een grimmige bestemming als strafkamp voor het martelen van politieke tegenstanders. De grauwe barakken zijn stille getuigen van een macabere episode uit de geschiedenis. Verder bepalen oneindige spierwitte zand- en zoutvlaktes het beeld. Dit is een oerlandschap, zó onbewoonbaar en buitenaards dat ruimtevaart organisaties hier hun astronauten trainen.

De Altiplano: vulkanen, geisers en flamingo’s


Tenslotte maken we een avontuurlijke trip op de Altiplano met bergtoppen tot 7.000 meter hoogte. Eindeloos rijden over stoffige en hobbelige wegen door een weids hooggebergte landschap zonder iemand tegen te komen, langs immense vulkanen, hete bronnen, bizarre erosievormen en zoutmeren is een enerverend avontuur op zichzelf. We maken lange wandeltochten over lavavelden en vulkaanhellingen; vaak buiten adem vanwege de grote hoogte, uren ploeterend in snijdende wind en ijzige kou om soms geheel onverwacht tegengehouden te worden door een mijnenveld dat in deze wildernis nooit werd opgeruimd…
Heel bijzonder zijn ook de nachten onder een blote hemel; zó helder dat je bijna het hele universum kan overzien. Op de Altiplano leeft een unieke dierenwereld. Statige Flamingo’s, sierlijke Vicuna’s en grappige Viscacha’s zijn geheel aangepast aan het leven op deze hoogte.
Ik nodig u uit om met mij op ontdekkingsreis te gaan door dit indrukwekkende en woeste stuk natuur. Beleef het avontuur van de natuur in deze magische woestijn. Welkom in de Atacama.

Offerte aanvragen