Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

Patagonië, voorbij de grens van de nieuwe wereld

Patagonië: voorbij de grens van de nieuwe wereld

Spreker: Chris Stenger

Samenvatting

Toen de eerste blanken zo’n 200 jaar geleden door Patagonië trokken, vonden ze een eindeloze leegte. Sindsdien is de wereld enorm veranderd, maar Patagonië heeft vandaag de dag nog steeds dezelfde oneindige uitgestrektheid van het niets. In deze multimedia presentatie over Patagonië laat Chris u een wereld zonder grenzen zien met eindeloze pampa´s waar de wind nooit rust. U bezoekt één van de meest ongerepte en woeste natuurgebieden op aarde met adembenemend natuurschoon, bewoond door dieren die je nergens anders ziet. In zijn ‘live’ multimediapresentatie, op een 7,5 meter breed scherm, neemt Chris Stenger u mee naar steile bergen met rivieren van ijs en diepe stille fjorden. Welkom in Patagonië.

De multimediapresentaties beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.00 uur afgelopen.
Lees het verslag van nieuwsblad de Gelderse Post over Patagonië.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

Torres del Paine Nationaal ParkKuifcaracara; Crested Caracara; Polyborus plancusCerro Fitzroy bij zonsopkomstAndescondor; Andean Condor; Vultur gryphusHerfstkleurenGuanaco; Guanaco; Lama guanicoe

Reviews

Tinie van der Werf

 

Erg mooie opnames. Vriendelijk, rustig en erg betrokken bij het gebied. Uitstekend theater!


Peter Koster

 

Prachtige, rustige foto- en filmbeelden met voldoende uitleg. Interessante uitleg over de geschiedenis van Patagonië. Er sprak veel liefde uit voor het land, misschien kan het nóg wat “aanstekelijker”. Wij komen uit Doetinchem en kennen het theater, mooie en persoonlijke plek voor zoiets.


N.N.

 

Normaal is het bekijken van dia’s een saaie aangelegenheid, maar dit was overrompelend mooi. De fantastische foto’s, de boeiende muziek en het verhaal er om heen bezorgden mij een geweldige avond! Chris Stenger is zeer professioneel en een meeslepende verteller. Zelden iemand zo boeiend horen vertellen over zijn passie. Ik was nog nooit in het theater in Doetinchem geweest, maar ik ga in het vervolg zeker vaker naar dit theater. Parkeren ook goed!


Lees alle reviews over “Patagonië” van Chris Stenger

Uitgebreide omschrijving

Inleiding

Paine massief ChiliPatagonië is een mysterieus en onherbergzaam land aan de andere kant van de aardbol. Aan de hand van de kleurrijke geschiedenis maken we kennis met Patagonië en ontmoeten we de oorspronkelijke indiaanse bevolking, de ontdekkingsreizigers, de eerste kolonisten en de straatarme goudzoekers. Vervolgens reizen we door de spectaculaire natuur met z’n enorme verscheidenheid aan landschappen en z’n unieke fauna. Het intrigerende gedrag van de dieren komt uitgebreid aan de orde.

Naar het einde van de wereld

Grey GletsjerBestaat er een einde van de wereld? Ja, dat bestaat. Het is een mysterieus en onherbergzaam land aan de andere kant van de aardbol, een land met heel veel schapen en weinig mensen, een prachtig land van eindeloze steppen, steile bergen en vreemde dieren. Ik reis met u naar dit einde van de wereld… naar Patagonië.
Patagonië vormt samen met het noorden van Alaska en Canada ‘The last frontier’ van de nieuwe wereld. Waarom stak ik zo’n twintig jaar geleden deze laatste grens over en waarom keerde ik vele malen terug naar deze eindeloze verlatenheid? Ongetwijfeld trok het avontuurlijke gevoel het einde van de wereld te betreden mij naar deze uithoek, samen met de illusie een van de eerste bezoekers te zijn in de woeste ongereptheid van deze schitterende natuur.

Bergen, pampa’s en regenwouden

Cerro Fitzroy bij zonsopkomstDe imposante bergketen van de Andes vormt de ruggengraat van Patagonië. Ongelofelijk steile bergen priemen hier als naalden in de wolken en helderblauwe gletsjers kruipen als enorme ijsrivieren door de dalen. Op de berghellingen liggen ondoordringbare, zompige regenwouden, waar uitsluitend de kleur groen lijkt te bestaan. Naar het westen lopen de bergen uit in diepe, stille fjorden waar roze flamingo’s fel contrasteren met de blauwachtige bergen op de achtergrond. Ten oosten van de Andes liggen de pampa’s, de eindeloze grassteppen waar de wind nooit rust en waarboven de onwaarschijnlijkste wolkenformaties ontstaan. Dit is het domein van de estancia’s, de boerderijen van de grootgrondbezitters met vaak tienduizenden schapen.

Guanaco’s en condors

Guanaco kalfPatagonië heeft een unieke dierenwereld. De grappige guanaco, met z’n fraaie oranjebruine vacht en grote melancholieke ogen, is een bekende bewoner van de hoogvlakten en de pampa’s. Dit verre familielid van de kameel staat vaak vanaf een hoge heuvelrug het landschap onder zich te bestuderen. Onder de vele vogels is de nandoe karakteristiek. Deze grote loopvogel, die evenals de Afrikaanse struisvogel het vliegen heeft verleerd, trekt al grazend over de pampa’s. Ze kunnen sneller dan 60 kilometer per uur rennen. De caracara is een brutale roofvogel die er niet voor terugdeinst om de prooi van veel grotere dieren te stelen. Intussen zweeft de onverstoorbare condor in majesteitelijke rust hoog boven de heuvels en de bergen.

Magellan en Darwin

Moeras; SwampOm kennis te maken met het mysterieuze einde van de wereld reis ik eerst met u door de geschiedenis van Patagonië. We komen bekende namen als Ferdinand de Magellan en Charles Darwin tegen, maar ook een tragische operettefiguur als Antoine Tounens, eens koning van het nu vergeten koninkrijk Auracania, maakt z´n opwachting. Verder ontmoeten we de oorspronkelijke indiaanse bevolking, de eerste kolonisten en de straatarme goudzoekers.

Natuurschoon

Chileense flamingo
Aan de hand van mijn ervaringen en belevenissen reizen we vervolgens door de geweldige natuur: door de spectaculaire bergwereld van de zuidelijke Andes met gigantische gletsjers en stille fjorden, over weidse pampa’s en door dichtbeboste regenwouden. We maken verschillende jaargetijden mee en zien hoe het land in een uitbarsting van rood en geel overgaat in een witte wereld. Ik laat u niet alleen kennismaken met de unieke dieren, maar ook met hun intrigerende gedrag.

Reis met mij door een van de fraaiste en meest ongerepte natuurgebieden op onze aarde. Ontsnap voor even aan de hectiek van de moderne wereld, aan het fileleed, aan nutteloze vergaderingen en gestresste medeburgers. Ervaar het avontuurlijke einde-van-de-wereld-gevoel… Welkom in Patagonië.

Offerte aanvragen