Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

Jolanda Linschooten - Scandinavië op z'n wildst

Scandinavië op z’n wildst

Spreker: Jolanda Linschooten

Samenvatting

In het Noorse Morgedal leert Jolanda zelf ski’s uit een boom hakken, waarna ze samen met Frank van Zwol en husky Herschel door het nationale park Dovrefjell skiet. Vervolgens besluit ze zelf sneeuwschoenen te maken waarmee ze opnieuw met man en hond de diepbesneeuwde bossen bij Rondane in trekt. Maar het ultieme project is zelf een kano bouwen om daarmee stroomopwaarts door Zweeds Lapland te trekken, richting de bron van de ongetemde Piteälv, een tocht van 40 dagen. Een bijzonder avontuur in drie etappes vol verrassingen.

De multimediapresentaties beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.15 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

Houtkrullen van ski's schavenKlaar voor de skitocht op eigen houtjesSneeuwschoenen vlechtenOp eigen houtjes op padKanospanten vastspijkeren

De binnenkant van de kano is klaarDe kano is klaar!De Wideblom voor het eerst in het waterTijdloze vrijheid tot aan de horizonDit is mijn droom

Reviews

Lieke Verrips

Prachtige foto’s en filmbeelden, die het verhaal op het juiste moment ondersteunen – op een heel persoonlijke manier. We zagen wat Jolanda heeft gezien, wat haar heeft geïnspireerd.


Gerard van der Kamp

We kenden de prachtige foto’s en mooie presentatie van Jolanda al, maar dit keer was het erg bijzonder. Allereerst het verhaal, het licht filosofische weer schitterend verklankt door haar prachtige stem. Nieuw waren de filmpjes. Mooi shot van haarzelf als zij gaat zwemmen en andere onderwatercamerawerk. Special de “eigen houtjes”!


Ria Keuter

Fantastische beelden van een overweldigend mooie omgeving, afgewisseld met de realiteit van hard werken om zulke tochten te kunnen maken!


Lees alle reviews over “Scandinavië op z’n wildst” van Jolanda Linschooten

Uitgebreide omschrijving

Op eigen houtje door de bush

De Boom waaruit 4 ski's werden gemaaktNieuwsgierig maar toch ook met enige schroom, volg ik de Noor het donkere woud in. Dan stopt de man en wijst omhoog. Mijn blik kruipt langs de stam omhoog en een rilling schiet door mijn lijf want dit is onmiskenbaar het moment. Schaven aan ski'sOnwennig schuif ik de bijl heen en weer in mijn handen. Nu is er geen weg terug meer en moet ik dat hele proces van schaven, schuren en wie weet wat nog meer wel aangaan. Ik wil niets liever en tegelijk zou ik zo de eerste de beste skishop binnen willen rennen, een paar carbonlatten uit het rek rukken, afrekenen en de sneeuw in suizen – ik ben toch zeker een buitenmens en geen timmervrouw?

Langzaam-aan-project

Alles is te koop. Vóór twaalf uur besteld, betekent de volgende dag in huis. Handig als je – zoals ik – altijd tijd te kort komt. Maar soms heb ik er genoeg van. Zo ontstond ons ultieme langzaam-aan-project ‘Op Eigen Houtje’. Ongerept ScandinavieWe wilden zoals altijd op eigen kracht door de bush zwerven, maar dit keer zouden we de middelen waarmee we dat normaliter doen niet gewoon kopen, maar eerst zelf maken. Als een ode aan de slowmo. Om daarmee vervolgens onder te dompelen in de Scandinavische natuur waar je in tot aan de horizon geen menselijk ingrijpen ziet. Waar alles van zo’n grote orde is dat WIJ ons moeten aanpassen om te overleven. Naar dat soort plekken heb ik altijd heimwee.

Filosofie voor dummies

Sneeuwschoenen vlechtenAlle uren schaven en schuren draag ik mee daarbuiten op die ski’s. Net als het vlechten en knopen van de bespanning van onze sneeuwschoenen. Heldere nachthemelDe keren dat ik onderdoor in plaats van bovenlangs vlocht. Dat alles draag ik letterlijk mee. Al die extra tijd. Tijd die zich onder de heldere sterrenhemel oneindig uitstrekt. Want rond die tent, onder dat kraakheldere heelal, ontstaat ineens weer zo veel tijd, als een soort vergezicht naar binnen. Als een soort filosofie voor dummies: hiervoor is geen ingewikkelde studie vereist maar slechts een helder heelal.

Het ultieme ‘houtje’: de kano!

Bosse Weslien is kanobouwleraarBosse Weslien is leraar op Sjöviks Folkshögskola en leert je het bouwen van houten canvaskano’s. Wat een gaaf werk. Als spaghetti zo soepel én heet komen de spanten tevoorschijn na het stomen. Ik buig ze om de mal en zet ze vast, als de ribbenkast van een levend wezen dat langzaam, héél langzaam in een kano verandert. Zo bijzonder om deze tijd te nemen. Na 13 dagen hard werken laten we onze kano te water. Onbeschrijflijk bijzonder, ontroerend. En superspannend tegelijk.Dit maakt je hoofd leegOns hele hebben en houden zit erin. Blijft de kano heel? De peddel in het water. Druppels glijden eraf. De allereerste slagen. Het nog onwennig harde zitje. Die oogverblindend lege horizon. Het geluidloze voortglijden van onze houten kano. Dit is mijn droom. Mijn hoofd raakt nu al leeg, tien meter vanaf de oever. Ver achter de horizon liggen de Noorse bergen, andere meren en rivieren die we stroomop zullen volgen en waterscheidingen die we over zullen sjouwen. Ineens begrijp ik het. Het gaat helemaal niet om tijd. Het gaat erom je leven zodanig te leven dat het de moeite waard is.

Offerte aanvragen