Van kust naar kust²

Spreker: Jolanda Linschooten

Samenvatting

Van de zuid- naar de noordkust door Groot-Brittannië en van de Atlantische tot de Mediterrane kust door de Pyreneeën over de Haute Route Pyrénées. Van kust naar kust in het kwadraat. Trailrunnend meer dan een marathon per dag, solo en met minimale bagage. Geen supportcrew, stopwatch of massagetafel maar onderweg bivakkeren. Natuur als inspiratiebron i.p.v. racedecor. Start en finish zijn slechts bakens die het onderweg zijn markeren. Niet zo snel maar zo mooi mogelijk van zuid naar noord en van west naar oost. Voor Jolanda Linschooten is balans met de natuur en met jezelf de sleutel tot succes bij ultieme prestaties. Een universeel avontuur over kleine stappen naar een groot doel.

De multimedia theatershows beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.15 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

Data, locaties en kaarten kopen: 'Van kust naar kust²' - Jolanda Linschooten

Datum en locatieKaartenVouchercode? (lees uitleg)
wo. 30 oktober 2019, 20.00 uur
Theater De Bussel – Oosterhout
KaartenKaarten met vouchercode
vr. 1 november 2019, 20.00 uur
Schouwburg Amphion – Doetinchem
KaartenKaarten met vouchercode
ma. 11 november 2019, 20.00 uur
Rijswijkse Schouwburg – Rijswijk
KaartenKaarten met vouchercode
di. 12 november 2019, 20.00 uur
Rabotheater De Meenthe – Steenwijk
KaartenKaarten met vouchercode
za. 16 november 2019, 20.00 uur
Theater Aan de Slinger – Houten
KaartenKaarten met vouchercode
ma. 25 november 2019, 20.00 uur
Theater De Vest – Alkmaar
KaartenKaarten met vouchercode
Wilt u iemand een voorstelling kado doen? Bestel dan de speciale Mondiavisueel cadeaubon.

Uitgebreide omschrijving

Nooit voel ik de verbinding met de natuur sterker dan wanneer ik er op eigen kracht doorheen reis. Zo kwam ik op het plan om van zuid naar noord door Groot-Brittannië te rennen. Offroad via de ruigste routes. Solo en zonder supportploeg. 2000 kilometer was verder dan ik ooit gelopen had. Wie groot wil dromen, moet klein beginnen. Met die gedachte zette ik half april 2013 mijn eerste stappen vanaf Lands End.

Schotse hooglanden

Als een mier op een marathon bewoog ik me door de Britse natuur. Ik had eindeloze stranden en klifkusten helemaal voor mezelf, de regenboog liep met me mee over de Pennines en in het Lake District woei mijn hoofd letterlijk helemaal leeg. De beschutting van verlaten bothy’s, full breakfast in een pub en de ruige leegte van de Schotse hooglanden: het waren gouden momenten die ik nooit had willen missen.

Stormnachten en zondvloedregens

Natuurlijk was het zwaar. Vele malen zwaarder zelfs dan ik vooraf had kunnen bedenken: slapeloze stormnachten in een klappertentje, zondvloedregens die me doorweekten en een kikker die me wakker kuste. Dan voelde ik me extra klein en leek de reis oneindig lang.

Verbondenheid met de natuur

“Dit nooit meer!” was dan ook mijn eerste gedachte toen ik na veertig loopdagen – volledig uitgewoond – neerplofte onder de vuurtoren bij John O’ Groats. Het sloopt je en je snakt naar ‘normaal’ doen. En inderdaad: die eerste douche, gewone kleren aan, je eigen bed – het zijn ware sensaties. Maar al snel – verrassend snel – lossen de rafelrandjes van het afzien op en wat dan overblijft, is waar het mij om gaat. Niet de kilometers en al helemaal niet het tempo. Maar een diep gevoel van verbondenheid met de natuur – als een verwaarloosde vriendschap die je weer stevig aanhaalt. En dan pas snap je dat authentieke ervaringen moeite mogen kosten.

850 km door de Pyreneeën

Het was dan ook onvermijdelijk dat ik op een vroege zomerochtend in 2018 op het strand van Hendaye stond. Klaar om te starten aan een 850 kilometer lange trailrun van west naar oost over de toppen van de Pyreneeën. Opnieuw met minimale bagage en een goed getraind lijf. Je kunt het extreem noemen. Je kunt het ook anders bekijken. Want wat ik doe is eeuwenoud. Te voet en solo lange afstanden door de natuur afleggen is al zo oud als de pelgrims van Santiago, op zoek naar wat ik intensieve stilte noem. Ieder in z’n eigen tempo want het enige wat telt is dat je doet wat je het liefste doet.

Voeten maken vleugels overbodig

Intense ervaringen zijn puur en onuitwisbaar. Dat wil niet zeggen dat alles van een leien dakje moet lopen. Dagelijks zijn er nieuwe vragen, nieuwe angsten. Onweer, gevaarlijk terrein, darmproblemen door slecht water en honger. Nergens voelt mijn kwetsbaarheid groter dan in die verlaten steenwereld. Maar de natuur blijkt een geduldige leermeester en de balans hervinden een ware levensles. Wanneer ik na twintig dagen het strand van Banyuls-sur-Mer bereik, staan de tranen in mijn ogen. Voeten maken vleugels overbodig. Wie klein begint, kan grote dromen uit doen komen.

Boek: Niet de race maar de reis

In dit boek vertelt Jolanda wat een extreme voetreis door de natuur met je doet. Hoe zes weken lang rennen door weer en wind je binnenste buiten keren. Een verhaal over kracht, verdriet én vergeving. ‘Klein zijn in de grote natuur, daar kun je veerkracht uit halen.’
€ 19,95

Data, locaties & kaarten