Verre volkeren dichtbij

Spreker: Danielle Braun

Samenvatting

Danielle Braun, antropoloog des vaderlands, reist de wereld rond op zoek naar bijzondere volkeren en stammen (tribes). Ze doorkruist de Himalaya, sluipt door oude Quakerhuizen, woont mega-begrafenissen diep in Tana Toraja bij en leert van Nomadenvrouwen in Iran wat de waarde van een tapijt is… Danielle ondergaat een sessie bij een Voodoo priester in Miami en zoekt steeds de grenzen op. Alleen en soms met haar gezin. Haar beelden zijn prachtig. De verhalen meeslepend. De levenslessen die zij meeneemt raken en blijken helemaal niet over de exotische ander, maar vooral over ons zelf te gaan. Laat je verwonderen en ontroeren. Ga mee op reis naar verre volkeren.

De datum van deze multimedia theatershow is nog niet bekend vanwege de corona-crisis.
Mondiavisueel wacht op een datumvoorstel van het Theater Aan de Slinger in Houten.
Reeds gekochte tickets blijven geldig. Dank voor uw begrip en geduld.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

Datum, locatie en kaarten kopen: 'Verre volkeren dichtbij' - Danielle Braun

Datum en locatie worden later gepubliceerd.Kaarten

Reviews

Karin Veldkamp

Indrukwekkend goed georganiseerd en goed gepresenteerd. Uitstekende spreker!


Nicolien Gooijer

Fijne combinatie van beeld en verhaal. Enthousiast, toegankelijk en respectvol.


Edwin van ’t Hart

Mooie combinatie van bijzondere verhalen geillustreerd met beeld en geluid. Ze wist waar ze het over had. Sprak met humor en gaf een inkijkje in haar persoonlijke leven.


Jan Sengers

Een leuke presentatie met onverwachte kijkjes bij andere volkeren. En leuk gepresenteerd. Prima spreekster en een inspirerende vrouw. Theater De Vest is altijd netjes. Net personeel en na afloop kan je nog even lekker napraten in het café.


Uitgebreide omschrijving

Ik ben Danielle Braun. Antropoloog. Gefascineerd door hoe mensen cultuur maken en hoe culturen mensen maken. Ik reis om de wereld om te leren van wat we eigenlijk al weten: hoe we tribes bouwen en hoe we samen kunnen leven. Ik neem je op reis over de wereld. Kijk door mijn ogen. En wordt een beetje antropoloog… van je eigen leven. Verre volkeren komen heel dichtbij. En geven ons levenslessen.

Cultuur – dat ding tussen mensen

Overal ter wereld bedenken mensen regels en omgangsvormen om handig met elkaar om te gaan. Waarom doen we eigenlijk zo moeilijk? Waarom hebben we zoiets als cultuur? En waarom maken we daar vervolgens oorlog en ruzie over? Met veel humor, mooie voorbeelden en verhalen en eigen-wijsheid vertel ik je wat dat eigenlijk is … cultuur.

Relaties tussen mensen

Cultuur regelt de omgang tussen mensen. Wij vinden onze eigen manieren heel vanzelfsprekend. Maar het kan ook heel anders. Reis met mij mee naar Iran en leer over het spel van Ta’arof als je een tapijt koopt. Ik sliep diep in het Zagros gebergte in Iran bij Baghtiari Nomaden. En ik leerde lessen van tapijthandelaren op de oude markt in Esfahan hoe je dat doet: netjes handelen. Spannend… als vrouw in Iran tussen de Nomaden slapen? Valt best mee. Wel hing mijn hoofddoek de hele dag in de yoghurt.

Gek en normaal

Antropologen zijn een beetje weirdo’s. Als je zoveel reist, raak je prettig in de war. Reizen maakt vertrouwd wat vreemd is en vreemd wat vertrouwd is. Wat we gek en normaal vinden, is eigenlijk ook maar een kwestie van toeval. Reis mee naar een Chinese huwelijksmarkt en daag je eigen gedachtes over ‘gek en normaal’ uit.

Religie en ritueel

Als het leven echt ingewikkeld wordt… hebben we altijd nog religie, magie en rituelen om ons er doorheen te helpen en richting te geven. Ik kwam in aanraking met wel heel bijzondere rituelen. Treed binnen in de geheime spreekkamer van een Voodoopriester. En reis mee naar Tana Toraja. Diep in de binnenlanden van Sulawesi begraven mensen hun doden. Om ze een paar jaar later weer op te graven en ze van nieuwe kleding te voorzien. Griezelig en mooi tegelijk.

Het ondertussen

Mensen veranderen in het ondertussen. In het niet – weten. Overal ter wereld hebben mensen overgangsrituelen om van de ene naar de andere levensfase te gaan. Ik sluit onze reis af met een ontroerend persoonlijk verhaal. Over hangen in het ondertussen. Het niet weten. Ziek zijn en gezond worden. En juist daar persoonlijke kracht vinden. Reist u mee?

Boek: Da’s Gek – een antropologische kijk op ’normaal’

Hoe vaak had jij vandaag al een oordeel ergens over? Vond je iets raar, of ongewoon? In ‘Da’s gek – een antropologische kijk op normaal’ neemt Danielle Braun je mee op reis en kom je er achter dat ‘normaal’ soms best gek is en ‘gek’ soms best normaal. In twintig verhalen geeft Danielle antropologische levenslessen, met daarbij prikkelende, reflectieve vragen. Door haar frisse blik op de mens raak je prettig in de war, je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.
Je wordt, kortom, zelf een beetje antropoloog. Van je eigen leven.

€ 24,95

Datum, locatie & kaarten