Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

Waarom IJsberen geen Pinguïns eten

Waarom IJsberen geen Pinguïns eten

Spreker: Jan Vermeer

Samenvatting

Bijna 20 jaar is Jan Vermeer fulltime professioneel fotograaf. De natuur is zijn grootste inspiratiebron. Vele malen vielen zijn foto’s in de prijzen bij de internationale ‘BBC Wildlife Photographer of the Year’ wedstrijden. Zijn fotowerk wordt gepubliceerd in tijdschriften zoals Panda, National Geographic en KLM Holland Herald. Het belangrijkste voor Jan is en blijft het om te laten zien hoe mooi de wereld is, waarop we zuinig moeten zijn. Een aantal jaren heeft Jan Vermeer de poolgebieden intensief bezocht. De mooiste foto’s van deze zeer bijzondere reizen naar Antarctica, Spitsbergen, Groenland en Noorwegen worden ‘live’ getoond op een 7,5 meter breed scherm d.m.v. een indrukwekkende multimediapresentatie. Schitterende (natuur)fotografie en een aansprekende boodschap die het publiek niet koud laat en… die ook duidelijk maakt waarom ijsberen geen pinguïns eten…!


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Foto impressies

Ijsberen en Pinguins show foto 01 Ijsberen en Pinguins show foto 02 Ijsberen en Pinguins show foto 03 Ijsberen en Pinguins show foto 04 IJsberen en Pinguins show foto 05

Reviews

Marga Mulders

 

Foto’s kwamen mooi uit. Kleine geluidseffecten waren er leuk bij… Jan Vermeer is een enthousiaste verteller zonder heel overdreven te doen.


Marie-Louise von Ziegenweidt

 

Door mijn schoonzusje was ik uitgenodigd om bij deze avond aanwezig te zijn (nadat ik had aangegeven hier belangstelling voor had). De wijze waarop de beelden en verhalen werden gepresenteerd heeft me bijzonder geraakt. Alles is met zoveel liefde en respect voor dier en locaties gemaakt.


Lees alle reviews over “Waarom IJsberen geen Pinguïns eten” van Jan Vermeer

Uitgebreide omschrijving

Inleiding

Waarom IJsberen geen Pinguïns etenIn deze multimediapresentatie neem ik u mee naar de koude gebieden van de Arctic en Antarctica, ook vaak de Noord- en de Zuidpool genoemd. Ik ben veelvuldig en langdurig op reis geweest naar deze gebieden, onder andere naar Groenland, Noorwegen, Nova Zembla, Spitsbergen, Rusland en uiteraard het enorme continent Antarctica zelf.

Russisch avontuur

Waarom IJsberen geen Pinguïns etenMet name het Russische reisavontuur, de North East Passage, was heel bijzonder. Deze passage is vooral bekend geworden vanwege de onfortuinlijke reis van Willem Barentsz en zijn bemanning. Die zocht, in omgekeerde richting, een route door het ijs met de bekende dramatische afloop. Het is een reis die vandaag de dag zeer zelden wordt ondernomen. Slechts 900 moderne reizigers hadden deze beruchte route al op hun naam staan. Net zoals tijdens de Antarctica-reizen was ook hier de beroemde Russische ijsbreker Kapitan Khlebnikov het vertrouwde schip dat de ruim 9500 kilometer in vier weken heeft afgelegd. Een bezoek aan het illustere eiland Nova Zembla ontbreekt natuurlijk niet, evenmin als de spontane ontmoetingen met walrussen en de lokale bevolking van het Russische Anadyr. De excentrieke medereizigers zijn een verhaal op zich en zorgen steevast voor een lach.

IJsberen

Waarom IJsberen geen Pinguïns etenBij het reizen in het Noordpoolgebied moet je continu alert zijn op de aanwezigheid van het grootste roofdier dat hier leeft: de ijsbeer. Als fotograaf wil je die graag zien en vooral van dichtbij. Juist dát is zoeken naar de flinterdunne grens tussen wat verstandig is en wat over het randje gaat. IJsberen zijn niet alleen zeer onberekenbaar maar ook razendsnel; niet zelden loopt een ontmoeting af in het voordeel van de ijsbeer. Die mag je dat niet kwalijk nemen, overleven is zijn doel en elke prooi is daarom van belang om de komende winter te kunnen doorstaan.

Pinguïns

Waarom IJsberen geen Pinguïns etenPinguïns, aan de andere kant van de aarde, zijn een compleet ander, tegenovergesteld verhaal. Zij zijn nieuwsgierig en kennen geen vrees voor de mens. Daarom komen ze naar je toe als je rustig afwacht. Het onhandig uitziende gewaggel maakt deze dieren populair onder de mensen. Ze zijn vooral beroemd geworden door de films ‘Happy Feet’ en ‘March of the Penguins’. Ik prijs me gelukkig dat ik erbij was toen er een nieuwe kolonie keizerspinguïns ontdekt werd bij Snowhill, boven op het Antarctisch schiereiland. De afgelopen jaren was ik in de gelegenheid deze afgelegen plek te bezoeken. Daarvoor moest wel eerst de beruchte Drake passage overgestoken worden…

Op zoek naar muskusossen

Waarom IJsberen geen Pinguïns etenIk ging, helemaal alleen, op zoek naar de muskusossen op Groenland. Na dagen ploeteren en het trotseren van de extreme kou vond ik mijn ‘prooi’. Om dichterbij te kunnen komen had ik de hulp van een lokale jager nodig; die kende het gebied en de dieren als geen ander. Het resultaat van deze close-encounter met de prehistorisch uitziende muskusossen laat ik graag zien. En vanzelfsprekend vertel ik u van de spectaculaire tocht per hondenslede, een bijzondere ervaring waarover ik mijn enthousiasme moeilijk kan onderdrukken. Meestal doen mijn warme gevoelens voor deze koude streken de harten van de toeschouwers smelten… Wie zou hier koud onder kunnen blijven?

Offerte aanvragen