Bekijk het actuele programma van Mondiavisueel met alle voorstellingen

Weg van de wereld

Spreker: Marica van der Meer

Samenvatting

Marica neemt u 28.365 km mee op de fiets van Nederland naar Australië. Ze doorreist in 15 maanden 20 landen, drinkt thee in Turkije, geniet van het gastvrije Iran, maar krijgt de schrik van haar leven in Turkmenistan. Hoe overleeft ze 1800 km over dezelfde weg in de desolate Taklamakan woestijn in China? In Myanmar wordt ze achtervolgd door mannetjes van de geheime dienst op brommertjes en in Australië staat ze als fietser op hetzelfde niveau als een dakloze.
Een spannend avontuur vol bijzondere en grappige anekdotes met slechts 12 lekke banden tegenover duizenden vriendelijke mensen.

De multimediapresentaties beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.15 uur afgelopen.


Tip: dubbelklik om de video groot te kijken.

Wilt u iemand een voorstelling kado doen? Bestel dan de speciale Mondiavisueel cadeaubon.

Uitgebreide omschrijving

Vertrek uit Workum, te midden van vrienden.

Verjaardagsfeestje

In mijn woonplaats Workum stap ik op de fiets, op weg naar de verjaardag van een vriendin. Tot zo ver klinkt het allemaal best herkenbaar. Mijn vriendin woont echter in Australië.

Op de thee in Turkije

In Turkije word ik overal uitgenodigd voor de thee, bij mensen thuis, tussen allemaal Islamitische mannen op een terras, maar ook door een herder bovenop een 1785 meter hoge pas buiten Ankara. Zelfs de militairen in het Koerdische deel van Turkije, vragen mij op de thee. De natuur waar ik doorheen fiets maakt een reis ontzettend mooi, maar het zijn de ontmoetingen met de lokale bevolking die een reis geweldig maken.

Een hoofddoek

Gekleed in een lange broek, een shirt met lange mouwen tot over mijn heupen en mijn haar verstopt onder een elastische hoofddoek, fiets ik samen met een vriend door Iran.
Het is al juli en veel te warm voor zoveel kleding, maar Iran is een enorm aangename verrassing. Overal worden we aangehouden door medeweggebruikers. Ze bieden ons iets te eten aan of geven fruit mee voor onderweg. We worden op handen gedragen door de bevolking van Iran. Ze vinden het een eer dat we de tijd hebben genomen om hun land te bezoeken. We worden dan ook meerdere keren uitgenodigd om bij mensen thuis te slapen, dit geeft ons een kijkje in het dagelijkse leven van de mensen in Iran.

De schrik van mijn leven

Iran was geen probleem, maar in Turkmenistan gebeurt dat waar iedere fietser weleens bang voor is. Mijn reisgenoot en fietsvriend Norbert wordt geschept door een vrachtauto. We belandden in een regelrechte nachtmerrie. Het zal duidelijk zijn dat de medische voorzieningen in een land als Turkmenistan iets anders zijn dan in Nederland. Norbert brengt het er gelukkig levend vanaf, maar de Turkmeense dictatuur maakt het ons uiterst ingewikkeld om het land te verlaten.

Een goed gesprek

Verschillende vrienden fietsen een stukje mee op mijn lange reis van Nederland naar Australië, maar ik doorkruis heel China in mijn eentje.
Ik volg 1800 km lang een desolate weg door de Taklamakan Woestijn, daarna volgen 10 passen van meer dan 4.000 meter hoogte in de Himalaya. Na 5 weken zonder ook maar 1 andere buitenlander gezien te hebben, wordt in een gehucht in de Himalaya de hoteldeur geopend door een Amerikaanse. Er volgt een goed gesprek van 5 uur ’s middags tot 11 uur ’s avonds. De eenzaamheid blijkt een grotere rol te spelen dan verwacht. De mentale uitdaging blijkt veel groter dan de fysieke uitdaging.

Niet zo geheime agenten

In Myanmar, het voormalige Birma, word ik, soms hinderlijk, gevolgd door mannetjes op brommertjes. Het blijken niet zo geheime, geheime agenten te zijn en ik vraag me dan ook af: “Zijn ze er om mij te beschermen tegen de lokale bevolking of beschermen ze de lokale bevolking tegen mij?”

Koop een auto

In Australië zijn ze niet zo blij met fietsers op de weg. Een medeweggebruiker roept door het open raampje: “Buy a car!” Hij begrijpt niet wat voor ongelooflijk gevoel van vrijheid je krijgt door heel je leven in vijf fietstassen aan je fiets te hangen en onderweg te zijn op eigen kracht.

Weg van de wereld

In 2016 verscheen het boek Weg van de wereld, waarin het hele avontuur, op de fiets van Nederland naar Australië, kleurrijk beschreven wordt. Na afloop van de presentatie is het mogelijk een gesigneerd exemplaar aan te schaffen voor € 19,95.

 

Stap bij Marica achterop de fiets en laat u in een avondvullende multimedia theatershow meenemen over de halve wereld, een mooie wereld van bijzondere mensen en indrukwekkende natuur. Marica heeft een speciale kijk op de wereld, die ze graag met u deelt. Waar de meeste mensen obstakels zien, ziet zij een uitdaging.

Offerte aanvragen