Mondiavisueel in de Gelderse Post

Chris Stenger met Patagonië

Bijschrift foto: Natuur- en reisfotograaf Chris Stenger (staand) hield in Amphion de première van zijn multimediapresentatie over Patagonië.

Josée Gruwel, journalist bij de Gelderse Post (nieuwsblad voor Oude IJsselstreek), was aanwezig bij de multimediapresentatie Patagonië van Chris Stenger op 7 januari 2016 in Amphion Schouwburg in Doetinchem. Hieronder het verslag.

Nieuwe vorm van entertainment

DOETINCHEM – Natuur- en reisfotograaf Chris Stenger gaf in Amphion op 7 januari een multimediapresentatie over Patagonië. Twee uur lang werden de toeschouwers meegenomen in dit land aan het eind van de wereld, in het zuiden van Zuid-Amerika. Door de groot geprojecteerde en prachtige – ook bewegende – beelden, het live vertelde en zelf beleefde verhaal, de soms poëtische teksten en verstilde muziek een betoverende, meeslepende belevenis. Deze nieuwe vorm van entertainment wordt voor het tweede jaar in schouwburg Amphion aangeboden door Mondiavisueel.

Binnen no time maakte Chris Stenger zijn toeschouwers deelgenoot van het indrukwekkende, verlaten Patagonië, een uitgestrekt gebied waar de natuur ongerept is. Er heerst stilte en rust en het geluid van de wind is er altijd aanwezig. Spectaculaire beelden van het Andesgebergte met gigantische gletsjers en stille fjorden, weidse pampa’s en dichtbeboste regenwouden ontvouwden zich. Er werd kennis gemaakt met bijzondere dieren als guanaco’s en condors. En de geschiedenis van het land, met Indianen, kolonisten, goudzoekers, grote veeboeren en gaucho’s werd systematisch in beeld gebracht. De al meer dan veertig jaar bevlogen fotograaf, die de hele wereld afreisde en al een jaar of vijftien zijn fotografie in live multimediashows integreert, maakte bij zijn rustig vertelde verhaal, waarin elk woord ertoe deed, onder andere gebruik van een groot en professioneel projectiescherm van 752 bij 431 centimeter.

Jan Roeleveld is het brein achter de multimediapresentaties. Al bijna veertig jaar houdt hij zich professioneel bezig met beeld, geluid en projectie. In de negentiger jaren ondersteunde hij veel presentatoren bij het verzorgen van hun lezingen. Een paar jaar geleden kwam hij in aanraking met het fenomeen live multimediapresentatie dat in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland heel populair is en waar zelfs wedstrijden bij worden gehouden. Hij vertelt:

,,Het geheim van het succes schuilt in de groot geprojecteerde, vlijmscherpe beelden, de passende muzikale ondersteuning, een spannend en inspirerend verhaal dat live wordt gepresenteerd en de hoge belevingsfactor. Als toeschouwer word je meegesleept in het avontuur.”

Het concept fascineerde hem mateloos en met advies van onder andere de Zwitser Andreas Hutter, natuurfotograaf, wereldreiziger en ervaringsdeskundige op het gebied van live multimediapresentaties, startte Roeleveld in december 2014 met Mondiavisueel. Hij vertelt:

,,Ik heb een jaar over de uitwerking gedaan. Nu presenteren we avonturen- en reisreportages, wereldwijde wandelexpedities, minder bekende culturen, natuurfotografie en spectaculaire bergbeklimmingen.”

Roeleveld gaat voor hoge kwaliteit, ook qua locatie. Amphion is een van de zes theaters in het land waar dit theaterseizoen de vier presentaties van Mondiavisueel worden gehouden. In november presenteerde fotograaf Jan Vermeer er ‘Witte Veluwe’. Op 3 februari volgt ‘Hotspot IJsland‘ door Jolanda Linschooten die in veertig dagen 675 kilometer dwars door het onbewoonde en ruige binnenland van IJsland liep. Robert Eckhardt, een van de meest ervaren alpinisten van Nederland, presenteert op 15 april ‘De ontdekking van de Alpen‘. In het programmaboekje schrijft hij:

,,Op deze bergen wordt duidelijk dat de Alpen de laatste plek van West-Europa zijn waar je een groot avontuur kunt beleven.”

Patagonië draait nog vier keer in Rijen op vrijdag 11 maart, in Rijswijk op maandag 14 maart, in Houten op woensdag 16 maart en in Heiloo op vrijdag 22 april 2016. Meer informatie.

Foto en tekst: Josée Gruwel
Bron: http://paper.contact.nl/open/66a9a4fa/9a-55718-spectaculaire-multimediapresentatie-

Deel op social media: